Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Βρετανοί βουλευτές ήταν κατάσκοποι της Τσεχοσλοβακίας!


Ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, Ρέιμοντ Μόουμπι (1922-1990), ήταν ένας από τους πολλούς Δυτικούς που πολούσαν πληροφορίες στην μυστική αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας κατά την δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τον Ράντεκ Σόβανεκ, ειδικό στην Ιστορία του 20ού αιώνα, ο Ρέιμοντ Μόουμπι ήταν ο μοναδικός συντηρητικός βουλευτής της Βρετανίας που συνεργάστηκε με την StB. Ωστόσο έκανε την αποκάλυψη πως άλλοι δύο Βρετανοί βουλευτές, του Εργατικού κόμματος, συνεργάζονταν επίσης με τις υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας.

Σύμφωνα με τον Σόβανεκ, ο Μόουμπι συνεργαζόταν με την StB την περίοδο 1960-71 αλλά δεν παρείχε απόρρητες πληροφορίες, μόνο «κουτσομπολιά» για τους συναδέλφους του στο Συντηρητικό Κόμμα. «Η StB μπορούσε έτσι να χρησιμοποιήσει τα αδύνατα σημεία κάποιων πολιτικών», εξήγησε.
Ο Ιστορικός τονίζει πως αυτό ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς ήταν δεκάδες οι Δυτικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι που διατηρούσαν σχέσεις με Τσεχοσλοβάκους διπλωμάτες, δηλαδή με μέλη της StB.

Ωστόσο ο ίδιος τονίζει πως ο αριθμός των πρακτόρων που παρείχαν απόρρητες πληροφορίες στην Τσεχοσλοβακία κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης της χώρας, (1948-1989) δεν ξεπέρασε τους δέκα.

Ο φάκελος του Μόουμπι περιλαμβάνεται στα αρχεία της Πράγας και αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες. Ο Σόβανεκ είπε ότι δεν αποκλείεται η συνεργασία του Βρετανού βουλευτή να γινόταν υπό τον έλεγχο της βρετανικής αντικατασκοπείας.

Στον φάκελό του υπάρχει μια αναφορά ότι τον προσέγγισε η MI5 και τον προειδοποίησε να μην έχει επαφές με έναν Τσεχοσλοβάκο διπλωμάτη, είπε.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου