Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Από που πήραν την ονομασία οι μέρες της εβδομάδας στην αγγλική γλώσσα;


Οι μέρες της εβδομάδας όπως έχουν καθιερωθεί στην αγγλική γλώσσα είναι ευρέως γνωστές σε όλο τον κόσμο. Κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό όμως, είναι η προέλευση των ονομάτων τους, τα οποία έχουν σαφή αναφορά στη σκανδιναβική μυθολογία και τα κατάλοιπα της επέλασης των Βίκινγκ.

Οι Βίκινγκ ήταν σκανδιναβικός λαός και έμειναν γνωστοί στην ιστορία ως μισθοφόροι εξερευνητές, πειρατές και σπανιότερα έμποροι σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης. Η ιστορία τους λοιπόν ήταν στενά συνδεδεμένη με αυτή των ευρωπαϊκών και συνεπώς των αγγλικανικών λαών κι έτσι κατάλοιπα του πολιτισμού και της θρησκείας τους είναι ορατά και στις μέρες μας.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι μέρες της εβδομάδας στην αγγλική και η προέλευση των ονομάτων τους, μερικά από τα οποία είναι σαφώς επηρρεασμένα από τη σκανδιναβική και τη ρωμαϊκη μυθολογία:

Κυριακή = Sunday (Sun – day)
Η μέρα του Ηλιου

Δευτέρα = Monday (Μoon – day)
Η μέρα του φεγγαριού

Τρίτη = Tuesday (Tiu's day)
Η μέρα του Tiu
O Tiu ή Tyr, ήταν γιος του θεού Οντιν και θεός του ουρανού και του πολέμου.

Τετάρτη = Wednesday (Woden's day)
H μέρα του Οντιν (Woden)
Ο Οντιν ήταν ο ανώτατος θεός στη σκανδιναβική και τευτονική θρησκεία και μυθολογία. Ηταν ο ανώτατος θεός της σκανδιναβικής μυθολογίας, πατέρας των περισσότερων άλλων θεών και δημιουργός του πρώτου ζεύγους της τωρινής γενεάς ανθρώπων του Ασκ και της Εμπλα.

Πέμπτη = Thursday (Thur's day)
Η μέρα του Θορ
Ο Θορ ήταν ο θεός του κεραυνού και της αστραπής στη σκανδιναβική μυθολογία. Είναι γιος του Οντιν και της Γιορντ. Ενώ ο Οντιν είναι θεός των ισχυρών και αριστοκρατικός, ο Θορ είναι περισσότερο ένας κοινός άντρας, που συχνά υπερασπίζεται τους ανθρώπους εναντίον άλλων θεών.

Παρασκευή = Friday (Freya's day)
Η μέρα της Φρέγια
Η Φρέγια ήταν αδερφή του Φρέιρ και κόρη του Νγιορντ και συνήθως περιγράφεται ως η θεά της γονιμότητας της σκανδιναβικής μυθολογίας. Freyja στα νορβηγικά σημαίνει κυρία, θηλυκός ηγέτης. Ηταν επίσης θεά της αγάπης, του σεξ και της θελκτικότητας

Σάββατο = Saturday (Saturn day)
Η μέρα του Κρόνου.

Πηγή: iefimerida

Διαβάστε παρακάτω »

Σεμεδάκι: Η τέχνη της... Ελληνίδας μάνας!



Διαβάστε παρακάτω »

Ιατρικό επίτευγμα: Έβαλαν μύτη στο... μέτωπο του 22χρονου Κινέζου!


Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η μύτη που βρίσκεται στο μέτωπο του 22χρονου Κινέζου δεν είναι λάθος της φύσης, αλλά ιατρικό επίτευγμα...
Το 2012 ο 22χρονος είχε ένα τροχαίο ατύχημα, στο οποίο καταστράφηκε εντελώς η μύτη του.

Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί προσπάθησαν να την αποκαταστήσουν αλλά μια μόλυνση έκανε αδύνατη τη διαδικασία, αφού καταστράφηκε και ο χόνδρος της μύτης, αυτό δηλαδή που της δίνει και το σχήμα της.


Έτσι, αποφασίστηκε από τους γιατρούς να δημιουργηθεί μία νέα μύτη από χόνδρους που πήραν από τα πλευρά του και ιστό από το δέρμα του.

Η νέα αυτή μύτη «εμφυτεύτηκε» στο μέτωπό του όπου και αναπτύσσεται. Εφόσον αναπτυχθεί σωστά, οι γιατροί θα την αφαιρέσουν από το μέτωπο και θα την τοποθετήσουν στη θέση της.


Πηγή: newsbomb

Διαβάστε παρακάτω »