Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Σε ποιους νομούς της χώρας και από τι, πεθαίνουν οι Έλληνες!


Το κείμενο που θα διαβάσετε έχει πάρει στοιχεία από μια μεγάλη επιστημονική έρευνα που έγινε σε κάθε νομό της Ελλάδας και δείχνει στατιστικά την αιτία που πεθαίνουν οι άνθρωποι στον συγκεκριμένο νομό. Η έρευνα αφορά στην ανάλυση των αιτίων θανάτου στην πατρίδα μας και αφορά στα στοιχεία 10 ολόκληρων χρόνων από το 1991, μέχρι το 2001.

Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Αγοραστάκης και Ζαχαρούλα Μίχου, ανέλυσαν τα στοιχεία θανάτου, ανά νομό και ανά περιοχή και οι διαπιστώσεις τους είναι συγκλονιστικές.

Για παράδειγμα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στη Πρέβεζα, στην Κοζάνη και την Λάρισα, στους άνδρες κατοίκους των περιοχών αυτών παρουσιάζεται μια αύξηση στο προσδόκιμο της ζωής, ενώ οι θάνατοι στην πλειοψηφία τους, οφείλονται σε νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς. Πάντως οι άνδρες σε αυτές τις περιοχές δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά του καρδιαγγειακούς κινδύνους και για το λόγο αυτό έχουμε αύξηση στο προσδόκιμο. Στην Κοζάνη όμως αλλά και στην Πρέβεζα, πολλοί είναι οι θάνατοι που παρατηρούνται στους άνδρες από νοσήματα του αναπνευστικού.

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο νομό Μαγνησίας, στα Τρίκαλα, στην Άρτα, στην Κόρινθο, στην Καστοριά και στη Χαλκιδική οι επιστήμονες παρατήρησαν πάλι μια αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, ακριβώς επειδή μειώθηκε η θνησιμότητα λόγω προβλημάτων στο κυκλοφορικό. Την ίδια στιγμή σε 3 νομούς (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Τρίκαλα) παρουσιάζεται μια μείωση της θνησιμότητας που αφορά της νεοπλασματικές ασθένειες και τα νοσήματα του πεπτικού συστήματος. Ο νομός Χαλκιδικής πάντως σημειώνει μια αύξηση στους θανάτους από νοσήματα του αναπνευστικού. Το ίδιο συμβαίνει και στον νομό Αχαΐας.

Η Κρήτη είναι μια ενδιαφέρουσα περιοχή για την έρευνα των επιστημόνων, αφού στα Χανιά για παράδειγμα παρατηρείται αύξηση των δεικτών θνησιμότητας η οποία έχει να κάνει με νεοπλάσματα, και νοσήματα του αναπνευστικού. Στο Ρέθυμνο και το Λασίθι, αντίθετα έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, αφού εμφανίζεται πρόοδος στα νοσήματα του κυκλοφορικού και της καρδιάς. Στο Ρέθυμνο πάντως έχουμε και εκεί αύξηση στους θανάτους από νεοπλάσματα και νοσήματα του αναπνευστικού. Επίσης, αρνητικό πρόσημο υπάρχει όσον αφορά στα νεοπλάσματα, και στις εξής περιοχές: Ευρυτανία, Κυκλάδες και Λασίθι, ενώ χρόνια ζωής αφαιρούνται από τις λοιπές αιτίες στους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας.

Οι νομοί Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης σημειώνουν πρόοδο στη θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφορικού και νεοπλάσματα σε σχέση με το 1991, με τον Έβρο να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τα νοσήματα του αναπνευστικού. Για τους νομούς Δράμας και Σερρών, έχουμε αύξηση στο προσδόκιμο η οποία οφείλεται στη θετική συμβολή των νεοπλασμάτων, νοσημάτων κυκλοφορικού και βίαιων θανάτων. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Φλώρινα που χάνει και αυτή χρόνια ζωής από καρκίνους και νεοπλάσματα.

Αυτά τα στοιχεία αφορούν στους άνδρες κατοίκους των περιοχών αυτών. Η έρευνα για τις γυναίκες διαπίστωσε τα εξής:
Οι γυναίκες που ζουν στη Ροδόπη στην Καβάλα, την Κοζάνη, την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Εύβοια, το Κιλκίς την Ευρυτανία, στην Κατερίνη, στην Καστοριά στο Ρέθυμνο στο Λασίθι και τη Λάρισα, παρουσιάζουν μείωση θανάτων από καρδιαγγειακά και κυκλοφορικά νοσήματα, αλλά στο Κιλκίς και την Ευρυτανία παρουσιάζουν αύξηση των θανάτων από νεοπλάσματα και καρκίνους.

Το ίδιο συμβαίνει πάνω κάτω και σε άλλους νομούς (δηλαδή μείωση θανάτων από κυκλοφορικά νοσήματα και αύξηση από νεοπλασματικές ασθένειες). Οι νομοί αυτή είναι οι νομοί Ξάνθης, Δωδεκανήσων, Δράμας, Νησιά του Ιονίου, ο νομός Ηρακλείου, Αττικής, Σερρών, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Ηλείας, Πρέβεζας, Άρτα, Ιωαννίνων, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Πέλλα. Η μεγαλύτερη αύξηση των νεοπλασματικών ασθενειών εμφανίζεται στις γυναίκες στις Κυκλάδες και την Πρέβεζα. Επίσης στη Λακωνία παρατηρείται μείωση των θανάτων από νεοπλασματικές ασθένειες, κάτι που δεν συμβαίνει στο νομό Αχαΐας. 


Διαβάστε παρακάτω »

The Heart of the District: Ένα ξενοδοχείο σε σχήμα «καρδιάς»!


Η πόλη της Νέας Υόρκης αποκτά την… καρδιά της! Ανάμεσα στα κτήρια της μεγαλούπολης ένα φουτουριστικό ξενοδοχείο εν ονόματι »The Heart of the District» (σ.σ. «Η καρδιά της περιφέρειας») σκοπό έχει να υποδηλώσει ότι αποτελεί το κεντρικό όργανο της πόλης. Λαμβάνοντας το σχήμα της καρδιάς, το ξενοδοχείο διά χειρός των αρχιτεκτόνων Arina Agieieva και Dmitri Zhuikov αποτελείται εξ ολοκλήρου από οργανικά δομικά στοιχεία ενώ διαθέτει έναν σύγχρονο και εντυπωσιακό σχεδιασμό που είναι τόσο φουτουριστικός όσο και το συναισθηματικό πλαίσιο που τον τυλίγει!


«Με την πεποίθηση ότι κάθε αστικό περιβάλλον έχει ψυχή είτε πρόκειται για ανθρώπους ή για κτήρια, η Νέα Υόρκη, που αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι που σφύζει καθημερινά από κίνηση, οφείλει να έχει τη δική της καρδιά!», λένε οι αρχιτέκτονες. Το ξενοδοχείο τοποθετείται ανάμεσα στα κτήρια και αναμένεται να προσφέρει ποιοτική διαμονή υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ θα κοσμήσει με την παρουσία του την πόλη και θα προσελκύσει πλήθος τουριστών.


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Dans le Noir: Το πρώτο εστιατόριο για τυφλούς στο Παρίσι!!


Στην Πόλη του Φωτός υπάρχει ένα εστιατόριο βυθισμένο στο σκοτάδι. Το Dans le Noir μας καλωσορίζει σε ένα νέο κόσμο αισθήσεων, αποκλείοντας την όραση μας από αυτόν.

Δειπνώντας στο απόλυτο σκοτάδι, και ενώ καθοδηγούμαστε και εξυπηρετούμαστε από τυφλούς, βιώνουμε μια ξεχωριστή εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο σκέψης και αντίληψης μας. Μια μοναδική κοινωνική εμπειρία, όπου το σκοτάδι αφοπλίζει τις συστολές μας, ανοίγει το μυαλό μας και προκαλεί ευθυμία. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που κάποιος τυφλός γίνεται τα μάτια μας και  μας οδηγεί σε ένα ενδιαφέρον και αισθησιακό περιβάλλον.


Στηριζόμενοι απόλυτα στις αισθήσεις της αφής, της γεύσης και της όσφρησης τα πιάτα μοιάζουν πρωτόγνωρα και εντυπωσιάζουν με την ένταση της.

Αν βρεθείτε στο Παρίσι μην παραλείψετε να το αναζητήσετε και να βιώσετε αυτά που προσφέρει!!!

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

NASA: Οι καλύτερες εικόνες της Γης για το 2012! (Βίντεο)


Βίντεο με τις καλύτερες εικόνες της Γης από το διάστημα για το 2012 έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Το βίντεο συνδυάζει δορυφορικές εικόνες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), προσομοιώσεις μέσω υπολογιστών και απεικονίσεις επιστημονικών δεδομένων.

Οι δορυφόροι της NASA κινούνται συνεχώς γύρω από τη Γη, ολοκληρώνοντας κάθε τροχιά σε 90 λεπτά, και μας δίνουν ανεκτίμητες πληροφορίες για ποικίλα θέματα, από τον καιρό μέχρι το κλίμα, τις χρήσεις γης και τον αέρα που αναπνέουμε.

Δείτε εδώ το εκπληκτικό βίντεο:


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Για πόσους λόγους μια γυναίκα μπορεί να κάνει σεξ;


Εάν νομίζετε ότι μια γυναίκα κάνει έρωτα μαζί σας επειδή σας αγαπάει, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Εντάξει δεν λέμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά... ξανασκεφτείτε το.Και για να σταματήσουμε τους χαριεντισμούς και την πλάκα, σας λέμε ότι το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αγγλία και κάνει θραύση, με τον τίτλο “γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ”, αναφέρει 237 λόγους, αλλά όχι την αγάπη. Ίσως να είναι ο 238ος λόγος, τι να πούμε...

Συγγραφείς του βιβλίου είναι 2 κλινικοί ψυχολόγοι, οι οποίοι πριν το γράψουν, έκαναν έρευνα σε περισσότερες από 1000 γυναίκες. Η ερώτηση τους ήταν για ποιο λόγο κάνετε έρωτα με κάποιον άνδρα;

Οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές. “γιατί το απολαμβάνουμε”, “γιατί μας αρέσει”, γιατί έτσι εκτονωνόμαστε”, “γιατί έχει λεφτά”, “γιατί είναι το αφεντικό μου και θα πάρω αύξηση”, γιατί γιατί γιατί, ότι μπορείτε να φανταστείτε. Οι ψυχολόγοι ομαδοποίησαν τις απαντήσεις και έβγαλαν 237 λόγους που οι γυναίκες κάνουν σεξ. Ο λόγος “γιατί τον αγαπάω” δεν ήταν πουθενά.

«Ποτέ δεν περιμέναμε τέτοια διασπορά στις απαντήσεις», δηλώνουν οι συγγραφείς. «Ακούγαμε απαντήσεις που ξεκινούσαν από αγνό αλτρουϊσμό και τελείωναν στο απόλυτο κακό. Τι εννοούμε κακό; Να κάνεις σεξ για να μεταδόσεις αφροδισιακά νοσήματα».

«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η απάντηση στο ερώτημα ήταν προφανής: να περνάμε καλά, να νιώσουμε ηδονή. Κανείς όμως δεν είχε μιλήσει πραγματικά για τους λόγους που οδηγούν τις γυναίκες στο κρεβάτι: εκδίκηση στον πρώην σύντροφο, ναρκωτικά, αυτοπεποίθηση, ανασφάλεια, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες», συμπληρώνουν.

«Πρέπει να σπάσουμε τη στερεοτυπική εικόνα που θέλει τις γυναίκες να κάνουν σεξ λόγω έρωτα και τους άντρες απλά για απόλαυση. Η απάντηση είναι απλή: οργασμός, οργασμός, οργασμός»

Οι δύο ψυχολόγοι τονίζουν πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδηγούν τις γυναίκες στο να κάνουν σεξ, όπως ιατρικοί αφού φαίνεται πως πολλές γυναίκες κάνουν σεξ για να ξεπεράσουν τις ημικρανίες, αφού οι ενδορφίνες που εκλύονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης δρουν ως... παυσίπονα!

Άλλες γυναίκες πάλι χρησιμοποιούν το σεξ για να απορρίψουν τον σύντροφό τους ή για να νιώσουν ελκυστικές ενώ άλλες απλά γιατί θέλουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο και θέλουν να τουμπάρουν τον άντρα τους. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνδέουν την ψυχική δομή και σύσταση της κάθε γυναίκας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το σεξ.

Διαβάστε παρακάτω »

Έγινε και αυτό! Πάπια γέννησε… κοτοπουλάκι!


Ερευνητές του Κεντρικού Ερευνητικού Εργαστηρίου Κτηνιατρικής στο Ντουμπάι χρησιμοποίησαν ένα είδος ζώου για να παράγουν ένα άλλο, τεχνική που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να «αναστήσει» εξαφανισμένα είδη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εμφύτευσαν με επιτυχία γεννητικά κύτταρα κότας στα αναπαραγωγικά όργανα αρσενικού εμβρύου πάπιας.

Έτσι, όταν η αρσενική πάπια έφτασε σε αναπαραγωγική ηλικία άρχισε να παράγει σπερματοζωάρια κότας και όταν τελικά ζευγάρωσε με μια κότα γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοτοπουλάκι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με αυτή τη μέθοδο οι κότες μπορούν να γεννήσουν τα αυγά ποικίλων πουλιών, από ωδικά πτηνά μέχρι αετούς.

Απώτερος στόχος, όπως επισημαίνουν, είναι η διάσωση απειλούμενων ειδών.

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Gransnet: Ένα νέο κοινωνικό δίκτυο για... γιαγιάδες!


Ένα νέο κοινωνικό δίκτυο για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών εγκαινιάστηκε, σύμφωνα με το BBC. Ο λόγος για το Gransnet. Η ονομασία του παραπέμπει στην αγγλική λέξη grandmother, που σημαίνει «γιαγιά».

Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Nominet Trust. Το ίδρυμα παρέχει κονδύλια για ανάπτυξη σε τεχνολογικές εφαρμογές με κοινωνικούς σκοπούς.

Ήδη, η νέα ιστοσελίδα έχει προσλάβει 20 «τοπικούς διαχειριστές», όλοι τους άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τους διαδίκτυο. Μάλιστα, το 40% αυτών είναι ηλικίας άνω των 75 ετών.

Πιλοτικά, η εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας, όπως το Μπλάκπουλ, το Εδιμβούργο, το Οξφορντσάιρ και το Ουόρθινγκ.

Μαθήματα, εθελοντικές δράσεις και λοιπές ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα γίνονται γνωστές στους ηλικιωμένους μέσω του Gransnet.

Ανάμεσα στους πρώτους γνωστούς στο ευρύ κοινό χρήστες του νέου ιστότοπου περιλαμβάνονται η συγγραφέας Κάθι Λετ, η παρουσιάστρια της τηλεόρασης Τζούντι Φίνεγκαν καθώς και ο ηθοποιός Τίμοθι Σπαλ. 

Διαβάστε παρακάτω »