Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι 10 μεγαλύτερες φοβίες των ανθρώπων


Ο άνθρωπος βρίσκει τρόπους για να αγχώνεται κι ακόμα κι αν δεν υπάρχουν, τους δημιουργεί.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα περίπου 19,2 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί ηλικίας 18 και άνω, έχουν μια φοβία ή ακραίο φόβο για κάτι.

Εμείς σας παραθέτουμε τις δέκα δημοφιλέστερες φοβίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε πολλά κοινά στοιχεία. Φυσικά και μπορείτε να τις βάλετε με τη σειρά που εσείς θέλετε.


1. Οδοντίατρος


Δεν είναι πολλοί εκείνοι που πηδούν από την χαρά τους, όταν πρέπει να επισκεφθούν τον οδοντίατρο. Μάλιστα ένα ποσοστό περίπου 20% των Αμερικανών δηλώνει ότι αποφεύγει να πηγαίνει στον οδοντίατρο εξαιτίας του άγχους ή του φόβου τους. Η «οδοντιατρική» φοβία είναι μια σοβαρή κατάσταση στην οποία ο πάσχων αποφεύγει τον οδοντίατρο με κάθε κόστος. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή συνήθως εμφανίζονται στον οδοντίατρο μόνο όταν τους αναγκάζουν αφόρητοι πόνοι.


2. Σκύλοι


Είτε πρόκειται για ένα τόσο δα τσιουάουα, είτε για ένα τεράστιο λυκόσκυλο, κάποιοι άνθρωποι φοβούνται απίστευτα πολύ τα σκυλιά. Η φοβία αυτή έχει όνομα και λέγεται «κυνοφοβία». Συνήθως, αυτή την αναπτύσσουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν δαγκωθεί από σκύλο ή έχουν δει σκύλο να δαγκώνει κάποιον άλλον. Κάποιοι άλλοι, όμως, φοβούνται απλά και μόνο την πιθανότητα ότι ένας σκύλος μπορεί να τους δαγκώσει.


3. Αεροπορικές πτήσεις


Για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων δεν υπάρχει αυτό που λέμε «φιλικοί ουρανοί», καθώς υποφέρουν από τη λεγόμενη «φοβία για πτήσεις». Αυτή διαφέρει και ποικίλει ανά περίπτωση. Μπορεί να είναι ένα απλό άγχος ή ένας έντονος φόβος, που είναι ικανός να αποτρέψει ένα άτομο από το να μπει στο αεροπλάνο. Στην περίπτωση αυτοί, υπάρχουν δύο κατηγορίες: Αυτοί που φοβούνται τα αεροπορικά ατυχήματα και αυτοί που είναι κλειστοφοβικοί και είναι πιθανό να υποστούν μια κρίση πανικού μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου.


4. Κεραυνοί και αστραπές


Οι βροντές από τους κεραυνούς και τις αστραπές μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία και κρύο ιδρώτα σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή φοβία για τον καιρό, η οποία ονομάζεται «καιροφοβία». Υπάρχουν, μάλιστα, άνθρωποι που, για αυτόν τον λόγο, μετακομίζουν σε μέρη με ήπια καιρικά φαινόμενα.


5. Σκοτάδι


Ο φόβος για το σκοτάδι είναι ο πιο συνηθισμένος, ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες, με τα παιδιά να φαντάζονται ότι μέσα από το σκοτάδι μπορεί να συμβούν τα πιο ακραία πράγματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φοβία προκαλείται από το «αναπάντεχο» που ενέχει αυτή η κατάσταση, αλλά αν εδραιωθεί παρατείνεται και για την ενήλικη ζωή του ατόμου.


6. Ύψη


Εδώ μιλάμε για τη λεγόμενη «υψοφοβία», η οποία ταλαιπωρεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο για έναν ανεξήγητο λόγο δεν μπορεί να σταθεί στην ταράτσα ενός κτιρίου και να κοιτάξει προς τα κάτω, αλλά και δεν μπορεί να σταθεί στην βάση του και να κοιτάξει προς τα πάνω. Χαρακτηριστικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το κτήριο φαίνεται ψηλότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα.


7. Κοινό


Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μια φοβία η οποία προκύπτει, όταν είμαστε υποχρεωμένοι είτε να μιλήσουμε μπροστά σε κοινό, είτε ακόμα και να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να φάμε με μερικούς άλλους. Αυτού του είδους η φοβία εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 13 χρονών και συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου.


8. Χώροι


Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάσχει από «αγοραφοβία». Η φοβία αυτή αφορά στον φόβο που έχει ο άνθρωπος για χώρους από τους οποίους είναι δύσκολο να διαφύγει κανείς. Τέτοιοι είναι τα ασανσέρ, οι γέφυρες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εμπορικά κέντρα κ.ά. Η φοβία αυτή μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να φοβάται να βγει από το σπίτι του.


9. Αράχνες


Γενικά από την «αραχνοφοβία» πάσχουν πολλοί άνθρωποι, όμως φαίνεται πως αυτή προτιμά κυρίως τις γυναίκες. Η συγκεκριμένη φοβία δεν αφορά μόνο τις αράχνες, αλλά και οποιοδήποτε είδος ανήκει στη συνομοταξία των αραχνοειδών.


10. Φίδια


Εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση. Ή τα φοβάται κανείς ή δεν τα φοβάται, οπότε δεν υπάρχει και θεραπεία για το συγκεκριμένο είδος φοβίας. 

Διαβάστε παρακάτω »