H διάβαση της Αφροδίτης, ένα απο τα σημαντικότερα φαινόμενα της αστρονομίας

Ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, τη διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από το δίσκο του Ήλιου, θα έχουν την ευκαιρία να δούν φέτος τον Ιούνιο οι αστρονόμοι. Σπάνιο διότι η επόμενη διέλευση θα γίνει 105,5 χρόνια μετά, δηλαδή  το 2117!

Οι διελεύσεις της Αφροδίτης παρακολουθούνται από το 1639 από τους αστρονόμους. Οι τροχιές της Γης και της Αφροδίτης διέρχονται η μία σε σχέση με την άλλη υπό τέτοια γωνία, ώστε οι δύο πλανήτες πολύ σπάνια βρίσκονται σε αυτή τη θέση μεταξύ τους, όπου μπορεί να παρατηρηθεί αυτή η διέλευση,λένε οι ειδικοί.


Οι διελεύσεις πραγματοποιούνται με το ίδιο σχήμα, που επαναλαμβάνεται κάθε 243 χρόνια: δύο συμβαίνουν το χειμώνα με διάλειμμα 8 ετών, μετά ακολουθεί ένα μεγάλο κενό 121,5 ετών και ακόμη δύο φορές το καλοκαίρι, πάλι με παύση 8 ετών και μετά ακολουθεί μεσοδιάστημα 105,5 ετών. Η προηγούμενη θερινή διέλευση έγινε στις 8 Ιουνίου του 2004.


Η αμέσως επόμενη  θα γίνει φέτος στις 6 Ιουνίου του 2012 και θα είναι μερικώς ορατή και από την Ελλάδα. Οσοι τη χάσουν θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη ,μετά από … 105,5 χρόνια!