Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τι είναι το αυγοτάραχο ;

Το αυγοτάραχο και η ιστορία του


Το αυγοτάραχο γνωστό σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες, αποτελεί ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, για εκλεκτούς ουρανίσκους. Ο καλύτερος μεζές για τους μερακλήδες και απαιτητικούς. Με υπέροχο χρώμα και μυρωδιά που σε κάνει να νιώθεις την θάλασσα σε μία μπουκιά.



Ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα από τα 5 αλιευτικά προϊόντα στην Ευρώπη που κατοχυρώθηκε σαν Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως. Πολλοί το αποκαλούν «το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», τόσο για το χρώμα του αλλά κυρίως για την εμπορική του αξία. Το αυγοτάραχο προέρχεται από τον θηλυκό κέφαλο («μπάφα») και η παραγωγή του γίνεται τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, την περίοδο, δηλαδή, αναπαραγωγής του κέφαλου. Θεωρείται το ελληνικό χαβιάρι, είναι νοστιμότατο και πολύ αγαπητό στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ιάπωνες Σεφ.


Ο Λόρδος Βύρωνας ήταν αυτός που το έκανε γνωστό το 1824 σε ολόκληρη την Ευρώπη, πριν όμως από αυτόν πολλοί ξένοι περιηγητές είχαν σταθεί και δώσει έντονη σημασία σε αυτό που λέμε αβγοτάραχο. Αυτός ο πολύτιμος «κέρινος λίθος» τους τράβηξε την προσοχή, το 1668 ένας Τούρκος περιηγητής ο Εβλιά Τσελεμπή μιλάει γι’ αυτό λέγοντας πως είναι «ξανθός σαν το σαφράνι», ευωδιαστός, νόστιμος και τονωτικός μεζές, «ένα πραγματικά άξιο δώρο για σουλτάνους». Πολλοί  λένε πως είναι γνωστό από την εποχή των Φαραώ, σπάνια και εκλεκτή λιχουδιά. Από το ταξίδι και το πέρασμα των αιώνων φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής του δεν έχει αλλάξει, λέγεται ότι η τεχνική ξήρανσης είναι ίδια με τις τεχνικές που είχαν εισάγει στις χώρες της Μεσογείου οι Φοίνικες, και πως ο τόπος αφθονίας του είναι η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Οι καλύτεροι πελάτες μας είναι οι Γάλλοι λένε οι ντόπιοι ψαράδες, άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στη Γαλλία.


πηγή : www.sintagespareas.gr

Διαβάστε παρακάτω »

valentines day 2012

Χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους
Διαβάστε παρακάτω »