Είναι ο πιο γλυκός τρόπος να προστατευθούμε από την καρδιοπάθεια, να αντιμετωπίσουμε το στρες, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να καταπολεμήσουμε την κούραση σύμφωνα με νέα μελέτη. Πώς μπορεί να μας βοηθήσει όμως;
Νέα μελέτη αποδεικνύει και επιστημονικά τη θεραπευτική επίδραση που έχει το αγκάλιασμα. Μάλιστα αρκούν 10 δευτερόλεπτα στην αγκαλιά κάποιου αγαπημένου μας προσώπου για να αποκομίσουμε τα οφέλη της: να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας στον οργανισμό μας και να μειωθούν οι ορμόνες του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη.
«Η θετική συναισθηματική εμπειρία του αγκαλιάσματος ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στη Σουηδία.
Ο Άστρεμ και η ομάδα του, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, ανέλυσαν προγενέστερες μελέτες για να αξιολογήσουν τις θεραπευτικές επιδράσεις που έχει η αγκαλιά. Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Comprehensive Psychology».
Μία από τις έρευνες που μελέτησαν και στην οποία συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-49 ετών, έδειξε πως αρκούν 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάσματος για να διαφοροποιήσουν τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στον οργανισμό τους.
Η ωκυτοκίνη, για παράδειγμα, που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νεώτερες μελέτες, έχει θετικές επιδράσεις στο «δέσιμο» του άνδρα με την γυναίκα και καταπολεμά το στρες.
Με ποιόν όμως ακριβώς μηχανισμό συνδέεται το αγκάλιασμα με την ωκυτοκίνη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, αλλά και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου διεγείρεται και η παραγωγή της ωκυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μία σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις που βελτιώνουν την υγεία μας.