Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ο άνθρωπος που ζει τέσσερις μήνες χωρίς καρδιά


Ποιος είναι ο άνθρωπος που καταφέρνει να επιβιώνει εδώ και τέσσερις μήνες χωρίς να έχει καρδιά


Η ιστορία του 37χρονου πυροσβέστη Γιάκουμπ Χάλικ εντυπωσιάζει. Ο 37χρονος έπασχε από καρκίνο και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί τοποθέτησαν δύο αντλίες στη θέση της καρδιάς του και ο ασθενής έχει καταρρίψει ήδη το ρεκόρ επιβίωσης.

Όπως επισημαίνει ο χειρουργός Γιαν Πιρκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρωτοποριακή επέμβαση, "είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει ασθενής να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", ο Τσέχος χειρούργος, έχει μετατραπεί σε πραγματικό "σταρ" στην πατρίδα του. Ο ίδιος εξηγεί ότι η περίπτωση του Χάλικ ήταν εξαιρετικά περίπλοκη αφού είχε διαγνωστεί με κακοήθη όγκο στο ζωτικής σημασίας όργανο, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία μια μεταμόσχευση.

Όπως επισημαίνει, η μεταμόσχευση ενός οργάνου προϋποθέτει τη λήψη ισχυρών φαρμάκων, με στόχο την αποδοχή του ξένου οργάνου από τον οργανισμό του ασθενούς, τα οποία όμως έχουν μεγάλες πιθανότητες να πολλαπλασιάσουν τα κακοήθη κύτταρα.

Κατά συνέπεια, ο Χάλικ θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει με τις αντλίες στη θέση της καρδιάς έως ότου οι γιατροί διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μετάσταση και άρα ότι μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας, η αναμονή για τον Χάλικ ενδέχεται να κρατήσει από έξι έως και εννέα μήνες.

Αισιόδοξος ο χειρούργος

Ωστόσο, ο Πιρκ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του πυροσβέστη, καθώς, όπως επισημαίνει, ο ασθενής δείχνει να ανταποκρίνεται πολύ καλά στις νέες συνθήκες, ενώ υπενθυμίζει πως η μοναδική περίπτωση στην οποία έχει επιχειρηθεί η χρήση παρόμοιας τεχνικής αφορούσε σε έναν άνδρα στο Τέξας των ΗΠΑ ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση.

Μοναδική ενοχλητική τεχνική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι ο Χάλικ πρέπει να κουβαλάει μαζί του τις μπαταρίες που δίνουν "ζωή" στις αντλίες που αιματώνουν τον οργανισμό του και οι οποίες πρέπει να επαναφορτίζονται κάθε 8 με 12 ώρες.

Βέβαια, ο καρδιοχειρουργός του σπεύδει να προσθέσει πως "η ποιότητα της ζωής του ασθενούς για όσο διάστημα δεν έχει καρδιά είναι σαφώς χαμηλότερη σε σύγκριση με κάποιον που θα είχε κάνει μεταμόσχευση".

Όπως τονίζει, ο Χάλικ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κολυμπήσει, να τρέξει, να ανέβει σκάλες ή να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα τον κουράσει ή έστω που θα τον αγχώσει.

250.000 ευρώ το συνολικό κόστος της επέμβασης

Παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της πρωτοποριακής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε στο Τσέχικο Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας (IKEM), το οποίο εξειδικεύεται στην καρδιοχειρουργική, το κόστος για να τοποθετηθούν σε έναν ασθενή οι συγκεκριμένες αντλίες χωρίς βαλβίδες παραμένει αρκετά υψηλό. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του κέντρου, οι αντλίες που τοποθετήθηκαν στον Γιάκουμπ Χαλίκ κοστίζουν περί τα 80.000 ευρώ, ενώ μαζί με την επέμβαση το συνολικό κόστος ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο καρδιοχειρουργός Γιαν Πιρκ, ο οποίος μονοπωλεί τις τελευταίες εβδομάδες τα εγχώρια ΜΜΕ και είναι υποψήφιος για το πλέον σημαντικό βραβείο του επιστημονικού και τεχνολογικού κλάδου που απονέμεται στη Τσεχία, τονίζει πως η συγκεκριμένη τεχνική παραμένει κατά πολύ φθηνότερη από την τοποθέτηση τεχνικής καρδιάς.


Διαβάστε παρακάτω »

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος όταν ήταν φαντάρος!


Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου 1957.

Όταν ήταν μαθητής ακόμα, σε ηλικία 16 ετών, το 1973, εντάχθηκε στην άκρο δέξια οργάνωση του Κωνσταντίνου Πλεύρη «4η Αυγούστου», στην οποία δραστηριοποιείται και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, στο Μαθηματικό της Αθήνας. Μετά το τέλος των σπουδών του κατατάχθηκε στο στρατό, στις ειδικές δυνάμεις.

Δείτε συλλεκτική φωτογραφία από την θητεία του.


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Lolong: O μεγαλύτερος κροκόδειλος στον κόσμο!


Ο κροκόδειλος ονομάζεται Lolong και «κατοικεί» στην Bunawan των Φιλιππίνων.


Έχει μήκος 6,17 μέτρα, ζυγίζει περισσότερο από ένα τόνο και θεωρείται ο μεγαλύτερος κροκόδειλος στον κόσμο!

Πλέον διεκδικεί και το ρεκόρ Γκίνες καθώς θεωρείται ο μεγαλύτερος κροκόδειλος που βρίσκεται σε αιχμαλωσία σε όλο τον κόσμο.

Ο Lolong πιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και «κατηγορείται» για πολλές θανάσιμες επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων.


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Το φοβερό μυστικό των Τούρκων κομάντος στα Ίμια (3ο μέρος)

 Το φοβερό μυστικό των Τούρκων κομάντος στα Ίμια

Του Κώστα Χαρδαβέλλα. Η έρευνα για τα Ίμια.

Προπομποί έκρηξης πολέμου στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν οι 12 τούρκοι κομάντος που ανέβηκαν στα Ίμια τη νύχτα της μεγάλης κρίσης, εκτελώντας εντολές της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Εργκενεκόν», των Τούρκων στρατηγών που ήθελαν να σύρουν τις δύο χώρες σε πόλεμο.

Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη γίνεται μέσα από τις καταθέσεις δύο στρατηγών κατηγορουμένων για την οργάνωση «Εργκενεκόν» και τον σχεδιασμό πρόκλησης πολέμου στο Αιγαίο, με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», που ήδη έχει οδηγήσει στη φυλακή 82 ανώτερους αξιωματικούς της Τουρκίας και ουσιαστικά αποτελεί τη μεγάλη νίκη του Ερντογάν στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.

Τη νύχτα εκείνη της κρίσης στα Ίμια, στις 30 Ιανουαρίου 1996, όταν οι στόλοι Τουρκίας και Ελλάδας βρέθηκαν αντιμέτωποι μέσα στη θύελλα, οι αμερικανοί με τους δορυφόρους τους είχαν δώσει τα ακριβή στίγματα των πλοίων του ελληνικού στόλου στους Τούρκους.

Γι αυτό κι εκείνες τις ώρες, ο αμερικανός διαπραγματευτής των δύο χωρών κ. Χόλμπρουκ, είχε πει στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Σημίτη ότι οι Τούρκοι μπορούσαν να βουλιάξουν τα ελληνικά πλοία σε τρία λεπτά και άρα η Ελλάδα έπρεπε να κάνει το πρώτο βήμα υποχώρησης.

Η συμφωνία των αμερικανών όμως για το γεγονός αυτό την ίδια ώρα με τους Τούρκους ήταν να μη στείλουν στρατιωτική δύναμη πάνω στα Ίμια.

Οι εντολές όμως στην ομάδα των Τούρκων κομάντος που επέβαιναν στην τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ», που βρισκόταν πολύ κοντά στα Ίμια, δεν δινόταν απευθείας από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, αλλά μέσω Τούρκου συνταγματάρχη των δυνάμεων καταδρομών, που μετείχε στην παραστρατιωτική οργάνωση «Εργκενεκόν», μέσα στις ένοπλες δυνάμεις των Τούρκων.

Αυτός λοιπόν έδωσε εντολή, κατά παράβαση της συμφωνίας των κυβερνήσεων Τουρκίας και ΗΠΑ, στους 12 καταδρομείς να αποβιβαστούν στα Ίμια και να πάρουν θέσεις μάχης, ποντάροντας σε επέμβαση των Ελλήνων κομάντος, για να τους διώξουν από τη βραχονησίδα, με συνεπακόλουθο αιματηρή σύγκρουση και άμεση κλιμάκωσή της σε όλο το Αιγαίο.

Το μοιραίο λάθος των Τούρκων κομάντος ήταν ότι επιστρέφοντας στη βάση τους στη Μαρμαρίδα, άρχισαν να μιλάνε στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν για το κατόρθωμά τους.

Η σκοτεινή, παραστρατιωτική, φασιστική οργάνωση «Εργκενεκόν» μέσα στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, κινδύνευε από μέρα σε μέρα να αποκαλυφθεί για την προβοκατόρικη ενέργειά της στα Ίμια. Και κάπου εκεί αποφασίστηκε η εξόντωση των 12 κομάντος από το «βαθύ τουρκικό κράτος».

Τα τουρκικά ΜΜΕ, προφανώς μετά από κεντρική εντολή, ελάχιστα ή καθόλου ασχολήθηκαν με το τραγικό αυτό γεγονός της ομαδικής εξόντωσης των Τούρκων καταδρομέων. Ένας πέπλος σιωπής κάλυψε το γεγονός για να μην αποκαλυφθεί το παρασκήνιό του και η δράση της παραστρατιωτικής Τουρκίας.

Ακόμη και σήμερα, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, κανείς δεν ακουμπά το επικίνδυνο αυτό θέμα.

Πριν από καιρό επικοινώνησα με τον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ και του τηλεοπτικού τουρκικού σταθμού ΝΤV στην Αθήνα, κ. Μπερμπεράκη, ο οποίος μου είπε λίγα λόγια για το θέμα: «Για την πτώση του ελικοπτέρου που σκότωσε τους καταδρομείς είχαν γίνει έρευνες στην Τουρκία και είχαν πει ότι υπήρξε βλάβη στη μηχανή του ελικοπτέρου και γι αυτό έπεσε. Όλοι όμως η ενασχόληση του τύπου με το θέμα κράτησε μία μέρα και μετά το γεγονός ξεχάστηκε. Μετά δεν βγήκε τίποτε άλλο. Τώρα οι μυστικές υπηρεσίες το τι αλληλογραφία έχουν μεταξύ τους και πού έφθασαν, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως από τα ΜΜΕ έγινε προσπάθεια να μην συντηρηθεί ούτε μία μέρα επιπλέον το θέμα αυτό».

Επικοινωνήσαμε με τον στρατιωτικό συντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Ραντικάλ κ. Ερντάλ Γκουνέι, ο οποίος μας είπε ότι δεν βρήκε στις εφημερίδες της εποχής σχετικά δημοσιεύματα και πάντως ήταν φανερό ότι προσπαθούσε και ο ίδιος να κρατηθεί το γεγονός αυτό στην απόλυτη σιωπή.


Διαβάστε τα προηγούμενα δύο μέρη της αποκάλυψης του Κ. Χαρδαβέλλα:


 

Διαβάστε παρακάτω »