Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Οι πιο παράξενες τουριστικές ατραξιόν στον κόσμο


Πόλος έλξης σε μια πόλη ή ευρύτερα σε έναν τόπο, δεν είναι μόνο τα κλασικά και γνωστά μνημεία, κτήρια και αξιοθέατα. Είναι κι εκείνα τα «κρυμμένα» και φαινομενικά (ή και πραγματικά) περίεργα και παράδοξα, που όμως κάτι μας «τραβάει» σαν μαγνήτης να τα επισκεφτούμε… 

Ακολουθεί ένα εντελώς ενδεικτικό top 10 των ατραξιόν της «άλλης πλευράς», που έχουν όμως σίγουρα τη χάρη τους…

Σοβιετικό Bunker, Βίλνιους, Λιθουανία 


Υπάρχει κανείς που να νοσταλγεί τις «παλιές καλές ημέρες» των τελευταίων χρόνων της Σοβιετικής Ένωσης; Στη Λιθουανία, ο κόσμος πληρώνει σεβαστά ποσά για να ξαναζήσει τον τρόμο της εποχής του πυρηνικού διπολισμού, σε αυτό το πρώην σοβιετικό bunker του 1984. Και το όνομα αυτού Isvgyvenimo Drama. Αρχικά, θα υπογράψετε μια δήλωση ότι σε περίπτωση απειθαρχίας, «υπάρχει η δυνατότητα για ψυχολογική ή και φυσική τιμωρία των συμμετεχόντων». Από τη στιγμή που θα υπογράψεις, παραδίδεις το κινητό σου τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη σύνδεση με το σύγχρονο κόσμο και παραδίδεσαι σε όσους αναπαριστούν τους Σοβιετικούς αξιωματούχους.

Στο εσωτερικό, οι επισκέπτες μπαίνουν κανονικά στο πετσί του ρόλου των Σοβιετικών πολιτών του 1984, ανακρίνονται από αξιωματικούς της KGB (που είναι ηθοποιοί) με τη συνοδεία πραγματικών αστυνομικών σκύλων. Συν τοις άλλοις, υποχρεώνονται να φορέσουν μάσκα αερίων, να μάθουν τον ύμνο της ΕΣΣΔ, να χορέψουν με μουσική της εποχής και να δειπνήσουν με παραδοσιακό σοβιετικό τρόπο. Δεν είναι ασυνήθιστο οι επισκέπτες να λιποθυμούν κατά τη διάρκεια των έντονων εμπειριών και ανακρίσεων.

The Gnome Reserve, Devon, Αγγλία


Έχετε ξαναδεί ποτέ χώρο ειδικά αφιερωμένο στα «ξωτικά του κήπου»; Το The Gnome Reserve στο Devon της Αγγλίας διαθέτει πάνω από 1.000 φιγούρες νάνων και καλικάτζαρων, διεσπαρμένες στα τέσσερα σημεία του πάρκου με εντελώς ακανόνιστο τρόπο, χωρίς αυτό να «χαλάει» την εμπειρία. Όσα είναι αντίκες και έχουν ειδική αξία, φυλάσσονται στο μουσείο εσωτερικά. Οι επισκέπτες μπορούν να ποζάρουν με τα αγαλματίδια, με τα κατάλληλα καλάμια ψαρέματος και καπελάκια, για να «μπαίνουν στο κλίμα». Οι σκύλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να συγκρατούνται από το λουρί τους για να μην… τρομάξουν τα ξωτικά!

Μουσείο Sewer, Παρίσι, Γαλλία 


Ανακαλύψτε την υπόγεια ομορφιά του Παρισιού -στα πραγματικά «ενδότερα» της πόλης. Το Μουσείο των Υπονόμων του Παρισιού (Le Musee des Egouts de Paris) δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμία με τα εσώτερα της Πόλης του Φωτός. Τα εκθέματα βρίσκονται επάνω σε φθαρμένα μονοπάτια, από τα οποία μπορείτε να δείτε το νερό που αποστραγγίζεται να ρέει. Θυμηθείτε, πρόκειται για αποχετευτικό σύστημα, οπότε μην έχετε την απαίτηση να μυρίζει σα γαλλική patisserie...

Τοίχος Market Theater Gum, Seattle, ΗΠΑ


Στον τοίχο Market Theater Gum, θα δείτε κολλημένους μικροοργανισμούς και μασημένες τσίχλες, που υπάρχουν εκεί από το 1993. Οι θεατρόφιλοι που περίμεναν στην ουρά για το ταμείο του Market Theater, συνήθιζαν να κολλούν τις τσίχλες τους εδώ, στην Post Alley (πολλοί μάλιστα γίνονταν ιδιαιτέρως δημιουργικοί). Όσες φορές και να καθαριζόταν το μέρος, η «συλλογή» επέστρεφε δριμύτερη, οπότε οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από την προσπάθεια να καθαρίζουν τον τοίχο, και «αγκάλιασαν» τη συνήθεια αυτή, μετατρέποντας τον τοίχο σε κανονικότατη attraction.

Το Νησί με τις Κούκλες, Xochimilco, Μεξικό


Βαθιά μέσα σε ένα λαβύρινθο καναλιών στο Μεξικό, κρύβεται το πιο ανατριχιαστικό νησί στον κόσμο – το Isla de las Munecas. Για να φτάσετε στο νησί, πρέπει να νοικιάσετε μία trajinera, μια ειδική ξύλινη βάρκα που χρησιμοποιείται για να διασχίζει κανείς τα κανάλια, ενώ το ταξίδι θα σας πάρει περίπου δύο ώρες στο «πήγαινε» και άλλες τόσες στο «έλα». Θα διασταυρωθείτε με εκατοντάδες κούκλες, κάποιες απ’ αυτές σαπισμένες και μουχλιασμένες, άλλες να κρέμονται από δέντρα, κι άλλες αντί για μέλη να έχουν ιστούς εντόμων.

Ο τοπικός μύθος λέει ότι ένας ερημίτης, ο οποίος ισχυριζόταν ότι τον κυνηγάει ένα κορίτσι που πνίγηκε στο κανάλι, απομονώθηκε στο νησί αυτό. Για να ημερώσει το πνεύμα της, ξεκίνησε να συλλέγει κούκλες και να τις κρεμά σε όλο το νησί. Ο ερημίτης λέγεται ότι πέθανε το 2001, με τον ίδιο τρόπο που χάθηκε και το κορίτσι: πνίγηκε στο κανάλι!

Ναός Karni Mata, Deshnoke, Ινδία


Όσοι έχουν φοβία με ποντίκια και αρουραίους, πρέπει να αποφύγουν αυτό το… αξιοθέατο πάση θυσία. Ο ναός Karni Mata στην Ινδία, είναι ένας βωμός Hindu προς τιμή μιας θεάς – ποντικίνας(!). Οι πιστοί θεωρούν ότι οι ψυχές μετενσαρκώνονται με τη μορφή τρωκτικών, οπότε και οι 20.000 ποντικοί που ζούνε μέσα στο ναό θεωρούνται ιεροί. Εδώ πρέπει να προσέχετε που πατάτε –αν κατά λάθος τραυματίσετε θανάσιμα ποντικό, πρέπει να τον αντικαταστήσετε με χρυσό ή ασημένιο άγαλμα (!). Εξάλλου, το να περάσει πάνω από τα πόδια σας αρουραίος μέσα στο ναό, θεωρείται σημάδι καλής τύχης (και όχι, δεν επιτρέπονται παπούτσια).

Μουσείο Avanos Hair, Avanos, Τουρκία


Βαθιά σε ένα σκοτεινό σπήλαιο κάτω από ένα μαγαζί με είδη αγγειοπλαστικής, «κρύβεται» μία τεράστια συλλογή από μαλλιά. Ο Τούρκος αγγειοπλάστης Chez Galip διατηρεί ένα μουσείο αφιερωμένο στα γυναικεία μαλλιά κι έχει συλλέξει πάνω από 16.000 δείγματα - εκθέματα, όλα με καρτελάκι διευθύνσεως της «ιδιοκτήτριας». Αφήστε τη δική σας «συμβολή»: δυο φορές το χρόνο, ένας επισκέπτης επιλέγει δέκα τυχερές οι οποίες φιλοξενούνται στην πανσιόν του Gillip και παίρνουν έργα αγγειοπλαστικής δωρεάν.

Πάρκο Memento Budapest, Βουδαπέστη, Ουγγαρία


Μαζί με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, κατέρρευσαν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα αγάλματα του Μαρξ, του Λένιν, του Στάλιν. Στην Ουγγαρία, πολλά από αυτά αντί να καταστραφούν, εκτίθενται στο Memento Park Budapest. Τα διασωζόμενα αγάλματα συνοδεύονται από ρεπλίκες παλιών μνημείων. Για να ενισχυθεί η παραδοξότητα του εγχειρήματος, υπάρχει μια εξέδρα από την οποία ο Στάλιν παρακολουθούσε τις παρελάσεις, μια ψεύτικη «κεντρική πλατεία» (ως σύμβολο των εξεγέρσεων των λαών της Ανατολικής Ευρώπης το 1989), καθώς και κάποια αγάλματα από γρανίτη, που προέρχονται από ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και ταινία: το The Life of an Agent (Η ζωή ενός πράκτορα), που αποτελεί μοντάζ από φιλμ της σοβιετικής περιόδου που θα σας διδάξει πώς να φυτεύετε κοριούς και πώς να στρατολογείτε πράκτορες.

Cockroach Hall of Fame, Plano, Τέξας, ΗΠΑ


Ο ειδικός στον έλεγχο των παρασίτων Michael Bohdan, αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει τους ανθρώπους να γελούν αντί να ωρύονται όταν αντικρίζουν μια κατσαρίδα - κι έτσι δημιούργησε το Cockroach Hall of Fame. Το μουσείο περιλαμβάνει πτώματα κατσαρίδων με… κοστούμι και σε άλλα περίτεχνα περιτυλίγματα. Το μουσείο διακρίνεται για τα λογοπαίγνιά του με «εντομοποίηση» κλασικών ονομάτων – όπως ο Liberoachi που παίζει πιάνο και η Marilyn Monroach. Αν δεν σας κοπεί η όρεξη κοιτώντας τα εκθέματα, δοκιμάστε τις μπάρμπεκιου εντομογεύσεις της «κουζίνας» του μουσείου.

Foamhenge, Natural Bridge, Βιρτζίνια, ΗΠΑ


Όλοι οι φίλοι σας στο Facebook θα «φάνε» άνετα το παραμύθι ότι βρίσκεστε στην Αγγλία, ενώ θα βρίσκεστε στις… ΗΠΑ. Το Foamhenge είναι ακριβώς ό,τι λέει το όνομά του: μια πλήρους μεγέθους ρεπλίκα του Stonehenge, φτιαγμένη από φελιζόλ. Αρχικά φτιαγμένο για πρωταπριλιάτικη φάρσα, αυτό το ψεύτικο Stonehenge, προσελκύει τουρίστες όλο το χρόνο. Κάντε μια στάση αν βρίσκεστε στο Natural Bridge – είναι δωρεάν και παρέχει δυνατότητα για μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες.


Διαβάστε παρακάτω »