Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Γέφυρες που... κατοικούνται! Οι ωραιότερες κατοικημένες γέφυρες στον κόσμο!


Το να κατοικείται μια γέφυρα είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο και πολύ πέρα από τη βασική λειτουργία της που δεν είναι άλλη από τη γεφύρωση φυσικών εμποδίων, διευκολύνοντας την εκτέλεση οικιστικών αλλά και εμπορικών λειτουργιών. Για το λόγο αυτό οι έξι γέφυρες που θα δείτε στη συνέχεια είναι όχι μόνο σπάνιες στον κόσμο αλλά καθεμία ξεχωριστά αποτελεί τουριστική «ατραξιόν» στον τόπο της εξαιτίας της ιστορίας που κρύβει πίσω της. 

1. Ponte Vecchio, Ιταλία


Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Φλωρεντίας, η δημιουργία της οποίας ανάγεται στο 1345, όταν κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει μια προηγούμενη γέφυρα που καταστράφηκε από πλημμύρα. Σπίτια χτίστηκαν πάνω στη γέφυρα, ως αποτέλεσμα μια κοινής πρακτικής που υπήρχε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως εργαστήρια και καταστήματα κρεοπωλών και βυρσοδεψών της εποχής.

Το 1593, ο δούκας Ferdinand I αποφάσισε να τους αντικαταστήσει με χρυσοχόους, εξαιτίας της δυσωδίας που επικρατούσε στην περιοχή, ενώ μέχρι και σήμερα τα καλύτερα κοσμηματοπωλεία της πόλης βρίσκονται στη γέφυρα, η οποία αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Φλωρεντίας.


2. Krämerbrücke, Γερμανία


Η Krämerbrücke είναι μια γέφυρα στην πόλη Erfurt της Γερμανίας η οποία «καλύπτεται» εξ ολοκλήρου με ξύλινα κτίρια και στις δύο πλευρές της. Επί του παρόντος, κυρίως τεχνίτες και καταστήματα με αντίκες «στεγάζονται» στα 32 σπίτια της γέφυρας, τα περισσότερα από τα οποία είναι δημοτική ιδιοκτησία.

Αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης αλλά και μοναδικό ιστορικό μνημείο, το οποίο συγκεντρώνει την προσοχή των επισκεπτών, ενώ πολλές εκδηλώσεις και γιορτές γίνονται κατά καιρούς στους κόλπους της.


3. Pont de Rohan, Γαλλία
 

Βρίσκεται στην περιοχή Landerneau της βορειοδυτικής Γαλλίας, επάνω από τον ποταμό Elorn, και κατοικείται από το 1336, όταν και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά. Ένα ελαιοτριβείο και ένα σωφρονιστικό κατάστημα χτίστηκαν εκεί, ενώ το 1510, όταν αποκαταστάθηκε από τον Jean II de Rohan (ευγενή του 15ου αιώνα), απέκτησε και ορισμένα άλλα καταστήματα.

Σήμερα η γέφυρα Pont de Rohan περιέχει δύο σειρές σπιτιών και από τις δύο πλευρές και αποτελεί «ορόσημο» της περιοχής, καθώς διακρίνεται για τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, τον οποία διατηρεί αναλλοίωτο, αλλά και για το εντυπωσιακό θέαμα που προσφέρει στους επισκέπτες.


4. Covered Bridge, Βουλγαρία
 

Η Covered Bridge είναι -όπως υποδηλώνει και το όνομά της- μια σκεπαστή γέφυρα στην πόλη Lovech της Βουλγαρίας, που διασχίζει τον ποταμό Osam, ο οποίος συνδέει τα παλιά και νέα τμήματα της πόλης – ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σημείο στην ευρύτερη περιοχή. Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης το 1872 από πλημμύρα, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας διέταξε τον περίφημο πρωτομάστορα της Βουλγαρίας Kolyu Ficheto να κατασκευάσει μια ξύλινη γέφυρα.

Κάθε πολίτης της πόλης συμμετείχε στην κατασκευή, η οποία ολοκληρώθηκε το 1874.  Ωστόσο, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της από πυρκαγιά το βράδυ της 2-3 Αυγούστου 1925, μια πιο σύγχρονη γέφυρα πήρε τη θέση το 1931, η οποία απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα κατά την περίοδο 1981-1982. Η σημερινή γέφυρα είναι μήκους 106 μέτρα και στεγάζει 14 καταστήματα.


 5. Pont des Marchands, Γαλλία


Το Pont des Marchands είναι μια ιστορική γέφυρα στην πόλη Narbonne της νότιας Γαλλίας, που στεγάζει σπίτια και μαγαζιά πάνω από το Canal de la Robine, το οποίο διασχίζει την παλιά πόλη. Η γέφυρα έχει ένα μικρό άνοιγμα, μόλις 15 μέτρα ύψος, το οποίο επιτρέπει σε μικρές βάρκες να κάνουν τους τουρίστες μια βόλτα κατά μήκος της πόλης.

Αποτελεί τουριστική «ατραξιόν» των επισκεπτών αλλά και σήμα-κατατεθέν της πόλης, ενώ η θέα που προσφέρει προς το κανάλι είναι εντυπωσιακή. Το χειμώνα η πρόσβαση είναι αδύνατη, καθώς ο ποταμός «φουσκώνει», καθιστώντας απαγορευτική την κίνηση στο κανάλι.


6. Pulteney Bridge, Ηνωμένο Βασίλειο


Διασχίζει τον ποταμό Avon στην πόλη Μπαθ της Βρετανίας, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε το 1773. Η γέφυρα σχεδιάστηκε από τον Robert Adam και είναι μία από τις μόλις τέσσερις γέφυρες με καταστήματα σε όλο το εύρος και στις δύο πλευρές που υπάρχουν στον κόσμο.

Ανθοπωλεία, αντικερί αλλά και μπιστρό θα συναντήσει ο επισκέπτης κατά μήκος της Pulteney Bridge, απολαμβάνοντας παράλληλα μια εντυπωσιακή διαδρομή στο ιστορικό παρελθόν της πόλης.


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Εντυπωσιακές διαφημίσεις πάνω σε λεωφορεία! #1


Όταν οι διαφημιστές έχουν έμπνευση μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτες διαφημίσεις. Ακόμη και πάνω σε λεωφορεία.

Οι διαφημιστές που δημιούργησαν τις διαφημίσεις που θα δείτε στις συνέχεια, το σίγουρο είναι ότι πέτυχαν τον στόχο τους, αφού το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, το πρόσεξε όλος ο κόσμος. 


Διαβάστε παρακάτω »

Πρωτότυπες και αστείες θήκες για το iPhone σας!


Ευφάνταστες θήκες κινητού που έχουν βγει στην αγορά... θα σας κάνουν μάλλον να ασχολείστε πιο πολύ με τη θήκη του κινητού σας παρά με το iPhone σας!

Εντόπισαμε για σας τις πιο αστείες, τις πιο πρωτότυπες και σας τις παραθέτουμε...!





Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »