Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

“Μις Ολοκαύτωμα”: Καλλιστεία για επιζώντες του ολοκαυτώματος


Ο πιο παράξενος διαγωνισμός ομορφιάς διοργανώθηκε στο Ισραήλ, για να αναδειχθεί η… “Μις Ολοκαύτωμα”.

Δέκα τέσσερις γυναίκες, ηλικίας  74 έως 97 ετών, που επέζησαν από το ολοκαύτωμα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, διαγωνίστηκαν σε εκδήλωση στην πόλη Χάιφα.

Οι γυναίκες ετών περπάτησαν στο κόκκινο χαλί της εκδήλωσης και περιέγραψαν τις φρικιαστικές στιγμές που έζησαν από τους Ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Νικήτρια του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό  Yad Ezer L'Haver (Χείρα Βοηθείας), αναδείχθηκε η 79χρονη  Ρουμάνα Χάβα Χέρσκοβιτς.

Τα παράξενα καλλιστεία προκάλεσαν αμφίρροπες αντιδράσεις.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, μπορεί για τους διοργανωτές η εκδήλωση να αποτελεί έναν εορτασμό της ζωής, οι επικριτές όμως δηλώνουν ότι πρόκειται για προσβολή.

Ο οργανισμός Yad Ezer L'Haver δήλωσε ότι επέλεξε τις 14 φιναλίστ ανάμεσα σε τριακόσιες περίπου αιτήσεις, βασισμένος τις προσωπικές ιστορίες επιβίωσης και τη συμβολή τους στις τοπικές κοινότητες σε όλο το Ισραήλ. Υποστήριξε μάλιστα ότι η εξωτερική εμφάνιση μέτρησε μόνο σε ποσοστό 10% για την τελική επιλογή.

Οι επικριτές δηλώνουν ότι το να κρίνονται ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν υποστεί τόσα πολλά  βάσει της εξωτερικής τους εμφάνισης δεν είναι σωστό.

"Μου ακούγεται μακάβριο" δήλωσε η Κολέτ Άβιταλ, πρόεδρος της οργάνωσης επιζώντων του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ.

"Είμαι υπέρ του να εμπλουτίζει κανείς τη ζωή του, αλλά ένας διαγωνισμός ομορφιάς που μασκαρεύει τους επιζώντες με ωραία ρούχα δεν είναι αυτό που θα κάνει τις ζωές τους να αποκτήσουν νόημα" πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 200.000 επιζήσαντες του ολοκαυτώματος ζουν σήμερα στο Ισραήλ.


Πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου