Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τον τρομακτικό αριθμό των 850.000 φτάνουν οι αυτοκτονίες κάθε χρόνο στον κόσμο!


Συνηθέστερες αιτίες μία ευρεία γκάμα ψυχικών νόσων προεξάρχουσας της κατάθλιψης η οποία πλήττει 120 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο, αλλά και την παγκόσμια οικονομία στην οποία κοστίζει ετησίως πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των εξόδων ιατρικής περίθαλψης και του χαμένου παραγωγικού χρόνου.

Εννέα στους δέκα από τους συνολικά 850.000 αυτοκτονούντες, πάσχουν από κάποια μορφή βαριάς κατάθλιψης, συνδυασμένης με συμπτωματολογίες άλλων ψυχικών νόσων ή με κατάχρηση ουσιών, ενώ το 25% αυτών δεν έχει καμία πρόσβαση σε οποιουδήποτε είδους ιατρική περίθαλψη.

Από αυτούς δε που έχουν πρόσβαση, μόνο το ένα τέταρτο αναζητά θεραπεία, ενώ από το σύνολο των ατόμων που συμβουλεύονται κάποιο γιατρό το 80% αυτών βρίσκουν ανακούφιση σε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή συμβουλευτική ψυχοθεραπεία ή σε ένα συνδυασμό των δύο.

Για τους υπόλοιπους, όμως, που πάσχουν από πιο σοβαρές και χρόνιες μορφές κατάθλιψης – 11 εκατομμύρια περίπου μόνο στον ανεπτυγμένο κόσμο – οι φαρμακευτικές αγωγές δεν λειτουργούν.

Επί δεκαετίες, η μόνη εναλλακτική επιλογή ήταν και παραμένει η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, η οποία συχνά απορρίπτεται από τους ασθενείς λόγω των τρομερών παρενεργειών της, όπως η αμνησία.

Το τοπίο όμως αρχίζει να αλλάζει με την εισαγωγή νέας γενιάς τεχνολογιών ηλεκτρομαγνητικής εγκεφαλικής διέγερσης, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του πειραματικού ελέγχου με την ελπίδα ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη θεραπεία – ή τουλάχιστον στην υποβοήθηση – των ασθενών για τους οποίους τα φάρμακα μοιάζουν να μη λειτουργούν.

Επεμβαίνοντας στη λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου μέσω της χρήσης εμφυτευμένων ηλεκτροδίων, ηλεκτρικού ρεύματος ή μαγνητικών πεδίων, οι γιατροί ελπίζουν να πετύχουν εκεί όπου τα φάρμακα αποτυγχάνουν, προκαλώντας μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο δίχως σημαντικές παρενέργειες.

Για ένα πλήθος λόγων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού των δυνητικών ασθενών και της συσσωρευμένης γνώσης του πώς λειτουργεί η ασθένεια, πρωταρχικός στόχος αυτών των τεχνολογιών θεωρείται η κατάθλιψη. Ωστόσο, μερικές από αυτές τις μεθόδους αφήνουν ήδη πολλές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση και άλλων ψυχικών νόσων, όπως η διπολική διαταραχή, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η βουλιμία.

Μια τέτοια περίπτωση πάσχουσας από βαριά κατάθλιψη είναι και η αμερικανίδα Κάρμεν ΜακΓκάφι, η οποία έχει νοσηλευτεί την τελευταία δεκαετία πέντε φορές. Οι φαρμακευτικές αγωγές δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, έως ότου εγγραφόμενη σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα υποβλήθηκε σε ηλεκτρομαγνητική πνευμονογαστρική διέγερση: αφού εγχειρίστηκε στο λαιμό, οι γιατροί τύλιξαν γύρω από ένα συγκεκριμένο νεύρο ηλεκτρόδια, τα οποία συνέδεσαν σε μία παλμογεννήτρια τοποθετημένη κάτω από το δέρμα του θώρακά της. Κατ' αυτό τον τρόπο, η συσκευή μεγέθους ρολογιού τσέπης αποστέλλει κάθε πέντε λεπτά ρεύμα στον εγκέφαλό της μέσω του νεύρου.

Έξι μήνες μετά την ενεργοποίηση της συσκευής, η διάθεση της ΜακΓκάφι είχε αλλάξει εντελώς. Εκεί που προηγουμένως δυσκολευόταν να εστιάσει στην ανάγνωση έστω και μιας σειράς άρθρου εφημερίδας, σήμερα εργάζεται ως διοικητική γραμματέας.

Τέτοιες καινοτόμες μέθοδοι ερευνώνται και εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ταϊβάν και άλλες, συχνά σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και πολέμιοι.

Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες οικονομικής κρίσης, που αποτελούν ιδιαιτέρως πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και εκδήλωση πάσης φύσεως εν δυνάμει νοσηρών συμπτωματολογιών που πολλές φορές καταλήγουν σε αυτοκτονικές τάσεις, επιβάλλεται η στενή συνεργασία των κρατικών μηχανισμών με τους πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς έρευνας, προκειμένου να βρεθούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότεροι τρόποι αντιμετώπισής τους, κάτι που θα έπρεπε να έχει συμβεί ήδη στην Ελλάδα!

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Παγόβουνο στο μέγεθος της Ελλάδας αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν


Παγόβουνο με μέγεθος 119.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, λίγο μικρότερο σε έκταση από την Ελλάδα, αποκολλήθηκε στις 17 Ιουλίου, από τον Παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδίας, απο τον οποίο, δύο χρόνια νωρίτερα, είχε αποσπαστεί, ένα άλλο παγόβουνο διπλάσιου μεγέθους.

Η νέα αποκόλληση, θεωρείται πολύ σοβαρή, καθώς σημειώθηκε τόσο σύντομα μετά την πρώτη και οι ειδικοί ανησυχούν για τη συρρίκνωση του στρώματος του πάγου στη Γροιλανδία.

«Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μικραίνει εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στον ωκεανό όσο και στην ατμόσφαιρα» δηλώνει ο Α. Μύνχοφ, επίκουρος καθηγητής φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας του Πανεπιστήμιου Ντέλαγουερ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας γύρω από τη Γροιλανδία ανεβαίνει κατά 0.11 Κελσίου κάθε χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια.

Η τύχη του παγόβουνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το προηγούμενο που αποκολλήθηκε το 2010, και θεωρείται ότι θα αρχίσει να διαλύεται μόλις μπει στο θαλάσσιο δίαυλο ανάμεσα στη Γροιλανδία και τον Καναδά.


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Ο σεξουαλικός μαραθώνιος εξοντώνει τα Αυστραλιανά καλαμάρια


Εντυπωσιακές και... πικάντικες λεπτομέρειες ήρθαν πρόσφατα στο φως σχετικά με την διαδικασία αναπαραγωγής του Αυστραλιανού καλαμαριού με την επιστημονική ονομασία Euprymna Τasmanica

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης,  αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για τη συμπεριφορά των ειδών με μικρή διάρκεια ζωής, όπως το καλαμάρι.

Στα πλαίσια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι ερωτικές συνευρέσεις, διάρκειας τριών ωρών (!) κυριολεκτικά εξοντώνουν το καλαμάρι της Αυστραλίας, το οποίο μετά δεν είναι σε θέση καν να κολυμπήσει.

Τα καλαμάρια Euprymna tasmanica ζευγαρώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα ενήλικα φτάνουν σε μήκος τα επτά εκατοστά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το αρσενικό καλαμάρι έχει αστείρευτη όρεξη, αφού επιδιώκει να ζευγαρώσει σχεδόν κάθε φορά που βλέπει θηλυκό και τα καταφέρνει καθώς το θηλυκό δύσκολα ξεφεύγει.

Επίσης για να μην... τους διακόψει κανείς και να μειώσουν τις πιθανότητες να δεχθούν επίθεση όταν συνευρίσκονται, τα καλαμάρια θάβονται στην άμμο και δημιουργούν ένα σύννεφο από μελάνι για να κρύβονται από τους θηρευτές.

Η έρευνα διεξήχθη στον κόλπο «Port Phillip» στην Τασμανία. Η μελέτη αυτή, είναι η πρώτη που εξετάζει το ενεργειακό κόστος του ζευγαρώματος στα καλαμάρια και τις επιπτώσεις που έχει η ερωτική συνεύρεση στις φυσικές τους ικανότητες και όπως αποκαλύπτει, για μισή ώρα περίπου μετά την ερωτική συνεύρεση η ικανότητα των καλαμαριών να κολυμπήσουν είναι μειωμένη, γεγονός που τα αφήνει ευάλωτα στους θηρευτές.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το μεγάλο ενεργειακό κόστος της συνεύρεσης των καλαμαριών σχετίζεται με τη μειωμένη διάρκεια ζωής τους, καθώς ζουν λιγότερο από χρόνο ενώ τα αρσενικά είναι σεξουαλικά ώριμα μόνο για τέσσερις μήνες.

«Η σεξουαλικά ώριμη περίοδος των καλαμαριών είναι μικρή, οπότε το ζευγάρωμα έχει κόστη, ωστόσο αυτά αντισταθμίζονται από το γεγονός ότι τα καλαμάρια γεννούν πολλά μικρά και διαιωνίζουν το είδος τους», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Amanda Franklin.


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Door to the Heaven: H «πύλη για τον Παράδεισο» είναι η μεγαλύτερη φυσική σπηλιά!


Το σπήλαιο «Η πύλη για τον Παράδεισο» (Door to the Heaven) βρίσκεται στο κέντρο του ομόνυμου βουνού και είναι η μεγαλύτερη φυσική σπηλιά στην Κίνα.

Χάρη στο σημείο στο οποίο βρίσκεται αποτέλεσε για χρόνια έναν σημαντικό τόπο λατρείας για τους αρχαίους Κινέζους...Θα πρέπει να ανεβείτε 999 εξαντλητικά σκαλοπάτια για να φτάσετε στο άνοιγμα ανάμεσα στα βουνά που Θεωρείται ότι είναι η πύλη. Πριν από πολλά χρόνια ένας βράχος κατέρρευσε δημιουργώντας αυτήν την 122 μέτρων ψηλή τρύπα.

Ο αριθμός 999 επιλέχθηκε ως τυχερός αφού ο αριθμός 9 για τους Κινέζους έχει την ίδια έννοια με τη λέξη «αιώνια», ή «διαρκή». Ο αριθμός των σκαλοπατιών όμως δεν παύει να είναι απαγορευτικός για πολλούς που θέλουν να κάνουν την προσπάθεια και να φτάσουν μέχρι την πύλη.

Για να φτάσετε στην βάση της σκάλας βέβαια μην νομίζετε ότι θα είναι και τόσο εύκολο. Θα χρειαστεί πρώτα να μπείτε στο τελεφερίκ που ανεβαίνει 1.219 μέτρα ή να πάρετε το λεωφορείο που διασχίζει ένα επικίνδυνο ορεινό δρόμο όλο στροφές. Αλλά τελικά αξίζει τον κόπο!


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Δημιούργησαν τεχνητή μέδουσα από άψυχη σιλικόνη!


Αν ζούσε ο Φρανκενστάιν, αυτό θα ήταν το αγαπημένο ζωάκι του!

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία τεχνητή μέδουσα από άψυχη σιλικόνη, που διαθέτει κύτταρα από την καρδιά ενός αρουραίου για να κολυμπάει στο νερό ακριβώς όπως οι πραγματικές μέδουσες.

Αν και αρκετά ανατριχιαστικό -και βγαλμένο από ταινία τρόμου- επίτευγμα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο πεδίο της βιοτεχνολογίας και της δημιουργίας συνθετικής ζωής. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα συμβάλει στη δημιουργία νέων τεχνητών καρδιών για τους ανθρώπους, οι οποίες θα αντικαθιστούν τις υπάρχουσες που έχουν πρόβλημα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και Ινστιτούτο Wyss Βιολογικά Εμπνευσμένης Μηχανικής), με επικεφαλής τους καθηγητές Κιτ Πάρκερ και Τζον Νταμπίρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", σύμφωνα με το "Nature", το "Science" και το "New Scientist", δημιούργησαν ένα «Μεδουσοειδές», όπως το ονόμασαν, σε μέγεθος κέρματος και το έκαναν να μιμείται τον τρόπο που κολυμπάει μια νεογέννητη πραγματική μέδουσα (του είδους Aurelia aurita).

«Μορφολογικά δημιουργήσαμε μία μέδουσα. Λειτουργικά δημιουργήσαμε μία μέδουσα. Γενετικά αυτό το πράγμα είναι ένας αρουραίος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάρκερ. «Συνήθως όταν μιλάμε για μορφές συνθετικής ζωής, κάποιος θα πάρει ένα ζωντανό κύτταρο και θα τοποθετήσει νέα γονίδια σε αυτό. Εμείς δημιουργήσαμε ένα ζώο. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα γονίδιά του, αλλά επίσης με την μορφολογία και τις λειτουργίες του», πρόσθεσε.

Οι μέδουσες θεωρούνται τα αρχαιότερα πολυοργανικά ζώα στη Γη, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν εδώ και περίπου 500 εκατ. χρόνια περίπου. Επειδή χρησιμοποιούν έναν μυ ως αντλία για να προχωρούν στο νερό, η λειτουργία τους, σε πολύ βασικό επίπεδο, μοιάζει με αυτήν την καρδιάς.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως βάση ένα ελαστικό πολυμερές υλικό από σιλικόνη, το οποίο επικάλυψαν στην μία πλευρά με ζωντανά κύτταρα καρδιάς αρουραίου. Η «μέδουσα» άρχισε να κινείται μέσα στο νερό, όταν οι ερευνητές τη διαπέρασαν με ηλεκτρικό ρεύμα συχνότητας ενός Hertz, το οποίο ώθησε τα κύτταρα της καρδιάς να συστέλλονται και να διαστέλλονται εναλλάξ. Με κάθε συστολή, η «μέδουσα», που έχει εμφάνιση λουλουδιού με οκτώ πέταλα, προχωρούσε προς τα εμπρός. Ο τρόπος κίνησής της μοιάζει πάρα πολύ με αυτόν της αυθεντικής μέδουσας.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για το επίτευγμά τους και ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ένα πιο πολύπλοκο θαλάσσιο οργανισμό που θα έχει επίσης ένα απλό «εγκέφαλο» και θα αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα (πηγές φωτός, αναζήτηση τροφής κ.α.), με τελικό στόχο να δημιουργήσουν μία καρδιά. Προς το παρόν, όπως είπαν, η τεχνολογία τους μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας νέων καρδιολογικών φαρμάκων, αντί να γίνονται ακριβά τεστ σε ζώα.

Επίσης το νέο επίτευγμα θα μπορούσε να αποβεί πολύ χρήσιμο στη δημιουργία καλύτερων εμφυτευμένων ιατρικών συσκευών, καθώς οι αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να κινήσουν την «μέδουσα» όχι με την ηλεκτρική ενέργεια κάποιας μπαταρίας, αλλά μέσω της κίνησης των καρδιακών μυών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να κατασκευαστεί μελλοντικά ένας βηματοδότης από βιολογικά υλικά, που θα λειτουργούσε αυτόνομα επί χρόνια, χωρίς πλέον ανησυχία για τις μπαταρίες του.

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Κατασκευάστηκαν οι πρώτες ευφυείς σφαίρες


Μία ομάδα μηχανικών των Sandia National Laboratories στο Άλμπουκερκ του Τέξας έχει σχεδόν ολοκληρώσει μία πρωτότυπη εκδοχή της πρώτης σφαίρας παγκοσμίως που καθοδηγείται μέσω συστήματος λέηζερ.

Πρόκειται για την έκδοση τσέπης των έξυπνων βομβών και η τεχνολογία της βασίζεται στα υπολογιστικά συστήματα ελέγχου και καθοδήγησης που χρησιμοποιήθηκαν σε οπλικά συστήματα κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου.

Μία υπέρυθρη ακτίνα λέηζερ φωτίζει το στόχο τον οποίο έπειτα ακολουθεί το σύστημα οπτικών αισθητήρων της σφαίρας. Ένα ενσωματωμένο τσιπ εντοπισμού υπολογίζει τις συντεταγμένες και επιφέρει διορθώσεις στην τροχιά της σφαίρας, τις οποίες εκτελούν τέσσερα πτερύγια, ελεγχόμενα μέσω ενεργοποιητών, που βρίσκονται πάνω στο σώμα της σφαίρας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα φονικό βλήμα που μπορεί να βελτιώσει τη στόχευση του σκοπευτή σε ποσοστό 98% σε απόσταση μεταξύ ενός και δύο χιλιομέτρων.

Η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία λύνει και ένα πρόβλημα που κανένας ειδικός δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί: την αντοχή και βιωσιμότητα της μπαταρίας και του τσιπ κατά την εκπυρσοκρότηση.

Επόμενο βήμα η εύρεση ενός εμπορικού συνεργάτη που θα είναι σε θέση να μετατρέψει τις υπό επεξεργασία εργαστηριακές ιδέες σε εμπορεύσιμο και άμεσα διαθέσιμο στην αγορά προϊόν.

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Βρήκαν τατουάζ που «κουδουνίζει» όταν χτυπάει το κινητό σου


Η εταιρεία Nokia κατοχύρωσε τα δικαιώματα χρήσης μιας τεχνολογίας ανάδρασης που συνδέει το σώμα του χρήστη με την κινητή συσκευή του μέσω ειδικής μεθόδου δερματοστιξίας με φερομαγνητικά μελάνια που επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων και εντολών από το κινητό προς το χρήστη.

Η καινοτομία αποσκοπεί στο να καταστήσει περισσότερο ευέλικτη τη χρήση του κινητού τηλεφώνου: για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι σε θορυβώδη περιβάλλοντα που δεν σου επιτρέπουν να ακούσεις την εισερχόμενη κλήση, η συγκεκριμένη τεχνολογία βοηθά ώστε να ξέρεις πάντοτε πότε χτυπάει η συσκευή σου. Ακόμη όμως και στην αντίθετη περίπτωση, όταν λόγου χάρη βρίσκεσαι σε περιβάλλοντα όπου επιβάλλεται η απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων, η ειδοποίηση μέσω του τατουάζ σου επιτρέπει να είσαι διαρκώς δικτυωμένος.

Στην αναφορά της Nokia επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την αναγνώριση διαφορετικών λειτουργιών του κινητού σου, ανάλογα με το αποστελλόμενο από τη συσκευή ερέθισμα. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι θα μπορείς να διακρίνεις μία εισερχόμενη κλήση από ένα εισερχόμενο sms.

Τέτοιου τύπου τεχνολογίες ανάδρασης μπορούν εξίσου να χρησιμοποιηθούν από το στρατό και ιδιαίτερα τους πιλότους πολεμικών αεροσκαφών, οι οποίοι υφίστανται τέτοιο βομβαρδισμό από οπτικο-ακουστικά ερεθίσματα ενόσω βρίσκονται εν πτήσει σε σημείο που αρχίζουν να αποπροσανατολίζονται. Ένα μέρος, λοιπόν, του εισρέοντος όγκου πληροφοριών θα μπορούσε να φορτώνεται απευθείας στην επιφάνεια του σώματος, αποφορτίζοντας την όραση και την ακοή.

Στο άμεσο μέλλον η χρήση τέτοιων εφαρμογών αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες φορητές συσκευές, όπως λάπτοπς και τάμπλετς.

Προκύπτει όμως το ακόλουθο ερώτημα: τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που κάποιος χάκερ αποφάσιζε να παραβιάσει το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ σώματος και μηχανής; Θα μπορούσε άραγε να αποκτήσει το μερικό έλεγχο του σώματός σου; Θα μπορούσε λόγου χάρη να σου προκαλέσει κράμπες στην κοιλιακή χώρα ή τσιμπήματα στο χέρι;

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Ο σύγχρονος άνθρωπος εξαφάνισε τους Νεάντερταλ και όχι η φύση!


Τις μέχρι σήμερα θεωρίες που παρουσίαζαν ως «υπεύθυνη» για την εξαφάνιση του ανθρώπου Νεάντερταλ την κλιματική αλλαγή, ανατρέπει πρόσφατη μελέτη που παρουσιάζει ως βασικό υπεύθυνο για το αφανισμό του τον... πρώτο του ξάδελφο, Homo Sapiens, δηλαδή, τον σύγχρονο άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, η μετανάστευση του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική προς την Ευρώπη αποτέλεσε μεγαλύτερη απειλή για τους ιθαγενείς πληθυσμούς των Νεάντερταλ απ' ότι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος, πριν από 40.000 χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα τα απολιθώματα των Νεάντερταλ και άλλες ενδείξεις της ύπαρξής τους είχαν αρχίσει να λιγοστεύουν πολύ πριν σημειωθεί η ηφαιστειακή έκρηξη και ακολουθήσουν οι ακραίες κλιματικές αλλαγές. Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στην υπόθεση ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν ήδη εγκατασταθεί στην ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Μολονότι μικρές ομάδες των Νεάντερταλ ενδέχεται να είχαν επιβιώσει, τα ξαδέλφια του σύγχρονου ανθρώπου τελικά εξολοθρεύτηκαν από αυτόν.

Ο γεωγράφος Τζον Λόου του Βασιλικού Πανεπιστημίου Χόλογουεϊ του Λονδίνου ανέλυσε ηφαιστειακές στάχτες, αόρατες δια γυμνού οφθαλμού, που εντόπισε στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Λιβύη και σε τέσσερα σπήλαια στην Ευρώπη. Η τέφρα προέρχεται από μια ηφαιστειακή έκρηξη στα Φλεγραία Πεδία που κάλυψε με στάχτη μια έκταση πλάτους 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο. Οι ερευνητές την χρησιμοποιούν για να χρονολογήσουν τα γεγονότα με βάση τις κλιματικές αλλαγές κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

Η τέφρα αποκαλύπτει επίσης ότι πριν από 30.000-40.000 χρόνια - εποχή κατά την οποία οι Νεάντερταλ είχαν ουσιαστικά εξαφανιστεί - η Ευρώπη γνώρισε μια βίαιη κλιματική αλλαγή.

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!

alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!

Όχι πολύ μακριά από την κινεζική πόλη της Leshan είναι ένα από τα ψηλότερα αγάλματα του Βούδα στον κόσμο - ένα άγαλμα του Βούδα Μαϊτρέγια. Είναι σκαλισμένο στους βράχους βαθιά στο βουνό Linyunshan στη συμβολή των τριών ποταμών.

Οι εργασίες για τη δημιουργία του αγάλματος έγινε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της δυναστείας των Τανγκ, από το 713, και διήρκεσε για ενενήντα χρόνια. Το ύψος του αγάλματος είναι - 71 μέτρα, το ύψος του κεφαλιού - σχεδόν 15 μέτρα, το πεδίο εφαρμογής της στους ώμους - σχεδόν 30 μ., το μήκος των δακτύλων - 8 μ, toe - 1,6 m, το μήκος της μύτης - 5,5 m.  

Αναγνωρίζεται ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!
alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!
alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!
alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!
alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!
alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!
alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!
alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!
alitampouras.blogspot.gr - Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα στην πόλη Leshan της Κίνας!

Διαβάστε παρακάτω »

Απίστευτο: Βρέθηκε καβούρι που είναι ίδιο ....ο Μπιν Λάντεν!


Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν «ζει» στο σώμα ενός καβουριού, το οποίο «ψάρεψε» μια οικογένεια στο Everett της Washington!

H οικογένεια, έμεινε άφωνη τη στιγμή που άδειαζε την ψαριά στη βάρκα της, με το που είδε το καβούρι-Οσάμα, το οποίο εν συνεχεία αναγκάστηκαν να πετάξουν πίσω στο νερό, μιας και ήταν θηλυκό, άρα παράνομο να το κρατήσουν.

Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »

Νεαρός ξόδεψε πάνω από 77.000 δολάρια για να γίνει σαν τη Britney Spears!


Μέχρι και φύλο άλλαξε!

O Kody Hays, από νωρίς αντιλήφθηκε τη γυναίκα μέσα του! Όχι όποια κι όποια όμως. Τη Britney Spears! Έτσι αποφάσισε να κάνει τα πάντα για να τη βγάλει προς τα έξω.  Όλα ξεκίνησαν στην μικρή θρησκόληπτη πόλη στο Οχάιο όπου μεγάλωσε όταν, στα 12 του, εμφανίστηκε σε ένα χορό στο γυμνάσιο φορώντας μια ολόσωμη κόκκινη latex φόρμα, εμπνευσμένος από αυτήν που φορούσε η Britney στο βιντεοκλίπ της "Oops I did it again", το οποίο και είχε γίνει τεράστια επιτυχία.

Οι γονεία του ανήσυχοι, τι να κάνουν τον έτρεξαν στους γιατρούς όπου για κακή τους τύχη ο μικρός διαγνώστηκε με δυσφορία φυλετικής ταυτότητας και επίσημα πλέον στα 15 του. Έτσι, από νωρίς οι γονείς του, του επέτρεψαν να αρχίσει να παίρνει γυναικείες ορμόνες, να ντύνεται ως γυναίκα και να αλλάξει το όνομά του σε Kara.

Παρόλα αυτά, ο Κοdy δεν θα ησύχαζε αν δεν κατάφερνε να αισθανθεί όπως η Britney. «Πολλοί μου έλεγαν ότι βλέπουν την Britney μέσα μου από όταν ήμουν μικρός και το θεωρούσα το ύψιστο κομπλιμέντο!», δήλωσε. Με το που ενηλικιώθε, έκανε μια 14 ωρη επίπονη εγχείριση αλλαγής φύλου, έβαλε σιλικόνη, έβαψε τα μαλλιά του πλατινέ και μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να  γίνει ηθοποιός. Παρότι οι στόνοι του επαγγελματικά ήταν διαφορετική, φαινόταν να προσδιορίζει την γυναικεία του ταυτότητα μόνο σε συνάρτηση με τη γνωστή τραγουδίστρια. Κάθε αλλαγή της στο στυλ και τα μαλλιά τον έβρισκε σε ετοιμότητα να την ακολουθήσει. Ντυνόταν, φερόταν, βαφόταν όπως εκείνη με αποτέλεσμα να τον φωτογραφίζουν στο δρόμο θεωρώντας πως είναι η Britney.

Η καλύτερη για την Kara όμως ήταν όταν ξύρισε τα μαλλιά της την περίοδο της νευρικής κρίσης της, ή όταν τα έβαψε κόκκινα για της ανάγκες ενός videoclip. Τότε ένιωσε ότι έμοιαζαν ακόμη περισσότερο. Έχοντας ξοδέψει πάνω από 77.110 ευρώ για τις επεμβάσεις, η Kara κατάφερε να μοιάσει αρκετά με την Britney, ωστόσο πιστεύουμε πως μπορούσε και καλύτερα! Η Κara έχει πλέον μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει πάρει το πτυχίο της στις Δημόσιες Σχέσεις. Τι λέει για την ψύχωσή της με τη σταρ; «Μα ήταν πρότυπο! Όλοι ήθελαν να τα φτιάξουν μαζί της. Έχει τέλεια χαρακτηριστικά!Ποιος δεν θα ήθελε να είναι εκείνη;»- Εγώ πάλι είμαι τις άποψης πως υπάρχουν φορές που ούτε καν η ίδια η Britney δεν θέλει να είναι η Britney...


Πηγή

Διαβάστε παρακάτω »