Μία αρχαία Στήλη με επιγραφή για την Ελληνική Δημοκρατία και ένα τεράστιο ελαιόδεντρο ηλικίας μεγαλύτερης από 1000 χρόνων, στο νησί της Χίου, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η χώρα μας είναι γεμάτη από άγνωστες ομορφιές αλλά και μνημεία -φυσικά και ιστορικά- που ζητούν επιτακτικά την προσοχή των αρμοδίων!
Η Ελιά του Λιβεράνι
Στην περιοχή Βασιλικές, στη Χίο, υπάρχει ένα υπερμεγέθες ελαιόδεντρο, ηλικίας 10 αιώνων, το οποίο σύμφωνα με τον ιταλό βοτανολόγο Paolo Liverani, πρέπει άμεσα να χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης και να προστατευτεί!
Οι προσπάθειες προστασίας του δένδρου έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αν και μέχρι σήμερα το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι να ... ονομαστεί "Ελιά Λιβεράνι" προς τιμήν του βοτανολόγου.
Με περίμετρο γύρω στα 13 μέτρα (στη φωτογραφία), ηλικία μεγαλύτερη των 10 αιώνων και σε συνδιασμό με τη σύνθεση του εδάφους, την ποσότητα βροχόπτωσης και το κλίμα που επικρατεί, το ελαιόδεντρο χαρακτηρίζει διαχρονικά την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.
Σε λιγότερο από 100 μέτρα απόσταση από το δέντρο των Βασιλικών, υπάρχει διάσπαρτο δομικό υλικό που το χαρακτηρίζει ο αρχαϊκός τρόπος σύνδεσής μεταξύ του. Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της Χίου, στο παρελθόν έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα και ψηφίδες, ενώ μία επιγραφή πάνω σε ογκώδη πέτρα φυγαδεύτηκε άγνωστο σε ποιο μουσείο. Κοντά στις πελεκημένες πέτρες, συσσωρευμένα όστρακα είναι ό,τι απέμεινε από την ανθρώπινη επέμβαση.
Η αρχαία Στήλη της Δημοκρατίας!
Λίγο πιο πέρα, νοτιότερα από την περιοχή Θολοποτάμι, ανακαλύφθηκε αρχαία Στήλη, στην οποία είναι χαραγμένη μία από τις αρχαιότερες αναφορές για την Ελληνική δημοκρατία. Η βουστροφηδόν γραφή και η χρήση του ανοικτού "Η" (κατά τον L. H. Jeffery, o oποίος εξέτασε τη στήλη το 1949), εντάσσει τη χάραξη της μεταξύ του 570 και 550 π.Χ! Οι εικόνες της Στήλης δημοσιεύονται στο www.chioscity.gr.
Η αρχαία Στήλη διαστάσεων Υ= 0,74 μ., Μ= 0,45 μ., και Π= 0,17 μ., βρέθηκε το 1907. Λέγεται πως τότε οι τοπικές αρχές του χωριού δέχτηκαν πολλές πιέσεις για να παραδώσουν την πολύτιμη στήλη, όπως συνάγεται από τις σχετικές επιστολές της Μητρόπολης. Κατά περίεργη συγκυρία, την τύχη της διαχειρίστηκε ο αρχαιολόγος και ιδρυτής του αρχαιολογικού μουσείου Κωνσταντινούπολης Osman Hamdi Bey.
Η ευρύτερη περιοχή και τα μνημεία που κρύβει, κινδυνεύουν άμεσα να αφανιστούν από τυχόν μελλοντική πυρκαϊά και κάθε βοήθεια για διάσωσής τους, δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και επιβεβλημένη από σεβασμό στην τοπική ιστορία!
pyles.tv
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου