Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τεχνητός εγκέφαλος αναγνωρίζει πρόσωπα χωρίς την ανθρώπινη καθοδήγηση


Ένα πρωτοποριακό βήμα στα άδυτα της τεχνητής νοημοσύνης έκαναν οι επιστήμονες στο μυστικό εργαστήριο της Google, Xlab, κατασκευάζοντας έναν τεχνητό εγκέφαλο, ο οποίος είναι σε θέση να αναγνωρίζει γάτες αλλά και ανθρώπινα σώματα και πρόσωπα, χωρίς την βοήθεια των επιστημόνων.

Οι μηχανικοί που κατασκέυασαν τον εγκέφαλο, συνέδεσαν 16.000 επεξεργαστς υπολογιστών, δημιουργώντας ένα δίκτυο νευρώνων και στη συνέχεια τον τροφοδότησαν με περισσότρες απο 10.000.000 τυχαίες εικόνες απο γάτες. Παρά το γεγονός ότι καμία απο τις εικόνες δεν επεξηγούσε οτι πρόκειται για γάτα, ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος κατάφερε να τις συνδυάσει και να δημιουργήει μόνος του ένα θεωρητικό περίγραμμα του ζώου.

Στη συνέχεια και με αντίστοιχο τρόπο, ο εγκέφαλος κατάφερε να αναγνωρίσει ανθρώπινα σώματα και πρόσωπα, δύο φορές καλύτερα απο οποιαδήποτε άλλη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα..

Το εντυπωσιακό δημιoύργημα της Google μπορεί να είναι το πρώτο τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που μπορεί να αναγνωρίζει αντικείμενα χωρίς την καθοδήγηση του ανθρώπου, παρόλαυτά, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, θέλει ακόμα πολύ δουλειά για να φτάσει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου