Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η εξέλιξη της Μπανγκόγκ σε εικόνες.

Η εξέλιξη της Μπανγκόγκ σε εικόνες

Ιστορία 100 χρόνων σε εντυπωσιακές και σπάνιες φωτογραφίες

Ήταν η εποχή που οι ναοί αποτελούσαν τα μόνα κτίρια που διαπερνούσαν τον ορίζοντα, ενώ το τραμ, ακόμα και τα πρώτα αυτοκίνητα, άρχιζαν να κάνουν τη πρώτη τους εμφάνιση στους νεόκτιστους δρόμους της πόλης.

Όπως θα παρατηρήσετε στις παρακάτω φωτογραφίες, η Μπανγκόγκ αποτελούσε πριν από 100 χρόνια μια εκκολαπτόμενη μητρόπολη, η οποία βίωνε τη πρώτη πληθυσμιακή «έκρηξη».

Στη συνοικία Sampeng Lane, το εμπορικό κέντρο της παλιάς πόλης, οι κάτοικοι της – Ινδοί, Ταϊλανδέζοι και Κινέζοι – απλώνουν το εμπόρευμα τους σε έναν σχετικά άδειο δρόμο. Σήμερα, ο ίδιος δρόμος της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας είναι γεμάτος από τουρίστες και μαγαζιά που πουλούν οτιδήποτε μπορεί κανείς να διανοηθεί.

Πριν από εκατό χρόνια, η περιοχή χρησιμοποιούταν ως ουδέτερο έδαφος μεταξύ των γαλλικών και βρετανικών αποικιακών αυτοκρατοριών.

Μια φωτογραφία παρουσιάζει μια πομπή αυτοκινήτων κατά μήκος της Βασιλικής Λεωφόρου, και στο βάθος διαφαίνεται το Wat Phra Kaew, ο Ναός του Σμαραγδένιου Βούδα στη Λεωφόρο Rajdamnern.

Η Μπανγκόγκ άρχισε στις αρχές του 19ου αιώνα να φιλοξενεί ένα ετήσιο θρησκευτικό τελετουργικό, προς τιμήν του θεού Σίβα. Ομάδες ανθρώπων ταλαντεύονταν σε μεγάλα ύψη και προσπαθούσαν να αρπάξουν μια τσάντα χρυσού. Το 1925 απαγορεύθηκε η διεξαγωγή του, καθώς θεωρήθηκε άκρως επικίνδυνο.

Σε μια φωτογραφία διαφαίνεται μια περίτεχνη πύλη αποτελούμενη από δύο ελέφαντες. Κατασκευάστηκε το 1908 στο Ναό του σμαραγδένιου Βούδα, για να υποδεχθεί ο λαός την επιστροφή του βασιλιά Chulalongkorn (1868-1910) από μια επίσημη επίσκεψη του στην Ευρώπη.

Αν και ο ναός υπάρχει και σήμερα, η εντυπωσιακή πύλη με τους ελέφαντες, οι οποίοι συμβολίζουν τη δύναμη και την ανεξαρτησία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Το 1863 κατασκευάστηκε ο πρώτος σύγχρονος δρόμος της Μπανγκόγκ, New Road, στην Chinatown – τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το παλάτι της βασιλικής οικογένειας.

Στις φωτογραφίες διαφαίνεται επίσης ένα τεχνητό χρυσό βουνό, το Gold Mount, το οποίο χτίστηκε το 1880, μέσα στο ναό Wat Saket. Το 1957, 2.500 χρόνια από τη γέννηση του Βούδα, κειμήλια από τη ζωή του τοποθετήθηκαν σ’ αυτό.

Απολαύστε…


Πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου