Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Κατασκευάστηκαν οι πρώτες ευφυείς σφαίρες


Μία ομάδα μηχανικών των Sandia National Laboratories στο Άλμπουκερκ του Τέξας έχει σχεδόν ολοκληρώσει μία πρωτότυπη εκδοχή της πρώτης σφαίρας παγκοσμίως που καθοδηγείται μέσω συστήματος λέηζερ.

Πρόκειται για την έκδοση τσέπης των έξυπνων βομβών και η τεχνολογία της βασίζεται στα υπολογιστικά συστήματα ελέγχου και καθοδήγησης που χρησιμοποιήθηκαν σε οπλικά συστήματα κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου.

Μία υπέρυθρη ακτίνα λέηζερ φωτίζει το στόχο τον οποίο έπειτα ακολουθεί το σύστημα οπτικών αισθητήρων της σφαίρας. Ένα ενσωματωμένο τσιπ εντοπισμού υπολογίζει τις συντεταγμένες και επιφέρει διορθώσεις στην τροχιά της σφαίρας, τις οποίες εκτελούν τέσσερα πτερύγια, ελεγχόμενα μέσω ενεργοποιητών, που βρίσκονται πάνω στο σώμα της σφαίρας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα φονικό βλήμα που μπορεί να βελτιώσει τη στόχευση του σκοπευτή σε ποσοστό 98% σε απόσταση μεταξύ ενός και δύο χιλιομέτρων.

Η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία λύνει και ένα πρόβλημα που κανένας ειδικός δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί: την αντοχή και βιωσιμότητα της μπαταρίας και του τσιπ κατά την εκπυρσοκρότηση.

Επόμενο βήμα η εύρεση ενός εμπορικού συνεργάτη που θα είναι σε θέση να μετατρέψει τις υπό επεξεργασία εργαστηριακές ιδέες σε εμπορεύσιμο και άμεσα διαθέσιμο στην αγορά προϊόν.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου