Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Σκάνδαλο στις πλάτες 96 νεκρών! Λάθη της αστυνομίας οδήγησαν στην τραγωδία του Χίλσμπορο.



ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΘΥΜΑΤΑ
Ιστορική «συγγνώμη» για το Χίλσμπορο...

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ προκαλεί το πόρισμα που δημοσιοποίησε χθες η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά την τραγωδία του Χίλσμπορο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν οι αστυνομικές και νοσοκομειακές αρχές παραποίησαν τα στοιχεία ρίχνοντας τις ευθύνες στους οπαδούς της Λίβερπουλ, σε ένα τεράστιο σκάνδαλο για τον βρετανικό αθλητισμό, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη! Τα στοιχεία της έρευνας ανακοινώθηκαν στους συγγενείς και φίλους των 96 αδικοχαμένων οπαδών της Λίβερπουλ, που έχασαν τη ζωή τους πριν από 23 χρόνια στο παιχνίδι με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.


Ο επίσκοπος του Λίβερπουλ και επικεφαλής της επιτροπής, Τζέιμς Τζόουνς, τόνισε: «Για περίπου 25 χρόνια οι οικογένειες των 96 και οι επιζήσαντες του Χίλσμπορο διατηρούσαν μια ανοιχτή πληγή περιμένοντας απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα. Ήταν μια ενοχλητική και επώδυνη εμπειρία, η οποία προστέθηκε στη θλίψη τους. Ένιωθαν ότι η αναζήτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη είχε ματαιωθεί και ότι κανείς δεν είχε λογοδοτήσει. Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν και αναλύθηκαν από την επιτροπή, δείχνουν ότι η τραγωδία ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Υπήρχαν ξεκάθαρες επιχειρησιακές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της τραγωδίας και μετά από αυτήν υπήρχαν έντονες προσπάθειες να ρίξουν τις ευθύνες στους οπαδούς. Η λεπτομερής έκθεση της επιτροπής δείχνει πόσο ευάλωτα είναι τα θύματα, οι επιζήσαντες και οικογένειες όταν η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σε κίνδυνο».


Εκ μέρους της αγγλικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε δημόσια ένα «ειλικρινές συγγνώμη για την αδικία που υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους», μη διστάζοντας να παραδεχτεί πως οι 164 καταθέσεις των αστυνομικών παραποιήθηκαν! «Ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία εν καιρώ ειρήνης», σχολίασε ο Κάμερον και πρόσθεσε: «Ό,τι έγινε εκείνη την ημέρα και όσα ακολούθησαν ήταν λάθος! Προσπάθησαν να αλλάξουν τα γεγονότα και να κατηγορήσουν τους φιλάθλους».


Στο πόρισμά της η επιτροπή αναφέρει ότι «από το ξεκίνημα η αστυνομία του νότιου Γιόρκσαϊρ προσπάθησε να μετατοπίσει τις ευθύνες για την τραγωδία στους οπαδούς της Λίβερπουλ. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή την άποψη». Επίσης, τα έγγραφα αποκαλύπτουν «ότι έχουν γίνει βασικές μετατροπές» στις καταθέσεις από την αστυνομία, για να διαγράψουν ή να «βελτιώσουν» τα σχόλια σχετικά με την αστυνόμευση του αγώνα. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για ανάλογη στάση από τις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Η επιτροπή στάθηκε και στην αναπαραγωγή των λάθος ισχυρισμών από εφημερίδες και συγκεκριμένα τη «Sun», η οποία ακόμα και σήμερα μποϊκοτάρεται από τους οπαδούς των Ρεντς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ψευδείς πληροφορίες ξεκίνησαν από ένα πρακτορείο ειδήσεων στο Σέφιλντ, από αξιωματούχους της αστυνομίας, από τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας και από ένα μέλος του κοινοβουλίου από την περιοχή. Οι ισχυρισμοί τους έκαναν λόγο για μια σειρά γεγονότων που οφείλονται σε μεθυσμένους οπαδούς χωρίς εισιτήρια και στη βία που προκάλεσαν. «Η μεγάλη πλειονότητα των οπαδών βοήθησε στη διάσωση και στο διαχωρισμό των νεκρών από τους τραυματίες», τονίζουν από την ανεξάρτητη επιτροπή και εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία τους σχετικά με τη διεξαγωγή και την καταλληλότητα των ανακρίσεων».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου