Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Τα "στοιχειωμένα" Λούνα-Παρκ του κόσμου


Σαν σκηνικά από την ταινία «Η επόμενη μέρα», τα αλογάκια, οι ράγες από τα τρενάκια του τρόμου και τα συγκρουόμενα αυτοκίνητα σκουριάζουν παρατημένα. Τα αγριόχορτα πνίγουν τις επιγραφές και φράζουν το δρόμο στους επίδοξους εξερευνητές που θέλουν να μπουν στα άδυτα των εγκαταλελειμμένων λούνα παρκ του κόσμου.

Αυτά τα μέρη δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν χαρά και διασκέδαση σε παιδιά και μεγάλους, όμως για διάφορους λόγους έβαλαν λουκέτο και μετατράπηκαν σε μικρές πόλεις-φαντάσματα.



Λούνα Παρκ Πριπιάτ – Τσερνομπιλ (Ουκρανία)



Το λούνα παρκ της πόλης Πριπιάτ λέγεται πως έκλεισε την ημέρα που εγκαινιάστηκε, στις 26 Απριλίου του 1986. Ήταν η ημέρα του τρομερού πυρηνικού δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και το λούνα παρκ έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία των ριψοκίνδυνων που αψηφούν τη ραδιενέργεια και μπαίνουν μέσα στην απαγορευμένη ζώνη.


Πάρκο Six-Flags – Νέα Ορλεάνη (ΗΠΑ)


Όταν χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα, οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ σχεδίαζαν μια μεγάλη επέκταση. Ωστόσο, τα νερά κατέστρεψαν τα σχέδιά τους. Το πάρκο υπέστη σοβαρές ζημιές και εγκαταλείφθηκε. Σήμερα είναι αγαπημένο σημείο ερασιτεχνών φωτογράφων. Οι ιδιοκτήτες του σκέφτονται να το ανοίξουν και πάλι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό.


Οκπο-λαντ (Νότια Κορέα)


Αυτό το Λούνα Παρκ είναι βγαλμένο από ταινία τρόμου. Έκλεισε το 1999 μετά από μια σειρά θανατηφόρων περιστατικών, με θύματα εργαζόμενους και πελάτες. Το τελευταίο θύμα ήταν ένα μικρό κοριτσάκι που σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα τρενάκι. Ο ιδιοκτήτης έκλεισε το πάρκο και εξαφανίστηκε. Σήμερα το πάρκο προσελκύει πολλούς λάτρεις της περιπέτειας, οι οποίοι δεν διστάζουν να κατασκηνώσουν και να περάσουν μια νύχτα εκεί!


Heritage USA (ΗΠΑ)


Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, το Heritage USA ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο πάρκο ψυχαγωγίας, μετά τη Disneyland. Το θέμα του ήταν η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, από μία... χριστιανική σκοπιά. Ήταν δημιούργημα του περίφημου «τηλε-ευαγγελιστή» Τζιμ Μπάκερ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν ο Μπάκερ ενεπλάκη σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο με μία πορνοστάρ. Λίγα χρόνια αργότερα, ο τυφώνας Χιούγκο ήρθε να αποτελειώσει το πάρκο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Σήμερα, ένα μέρος του έχει αξιοποιηθεί, αλλά το ανατριχιαστικό κάστρο στέκει παρατημένο.


Spreepark – Βερολίνο (Γερμανία)


Ήταν το μεγαλύτερο λούνα παρκ της Ανατολικής Γερμανίας. Είχε ανοίξει το 1969 και λειτούργησε μέχρι το 2002. Τότε, ο ιδιοκτήτης του κήρυξε πτώχευση και , έκτοτε, το λούνα παρκ παραμένει αναξιοποίητο.


Χώρα του Γκιούλιβερ (Ιαπωνία)


Ο τσιμεντένιος Γκιούλιβερ που βρίσκεται καθηλωμένος στο έδαφος, με φόντο το βουνό Φουτζιγιάμα, δεν έζησε ποτέ μέρες δόξας. Το πάρκο με θέμα τις περιπέτειές του άνοιξε το 1997 και έκλεισε με τρομακτικές οικονομικές ζημιές, μετά από 4 χρόνια. Το πρόβλημα δεν ήταν η... δημοτικότητα του Γκιούλιβερ, αλλά το γεγονός ότι βρισκόταν δίπλα στο περίφημο «δάσος των αυτοχείρων», στο οποίο καταφεύγουν όσοι θέλουν να αυτοκτονήσουν.


Ντογκπατς - Άρκανσο (ΗΠΑ)


Το πάρκο Ντόγκπατς δημιουργήθηκε το 1968 και ήταν εμπνευσμένο από ένα κόμικ. Οι ιδιοκτήτες του ήθελαν να φτιάξουν ένα λούνα παρκ με δραστηριότητες βγαλμένες από την αμερικανική ιστορία, αλλά, αυτό που κατάφεραν ήταν να ιδρύσουν μια προβληματική επιχείρηση, που πήγαινε από το ένα οικονομικό σκάνδαλο στο άλλο. Σιγά-σιγά η πελατεία ελαττώθηκε και το πάρκο έκλεισε οριστικά το 1993. Οι εγκαταστάσεις του έχουν υποστεί βανδαλισμούς και στέκουν μισογκρεμισμένες.


Joyland - Κάνσας (ΗΠΑ)



Το Joyland υπήρξε για χρόνια αγαπημένος προορισμός για τις οικογένειες στο Κάνσας. Ήταν οικογενειακή επιχείρηση που έκλεισε, αναγκαστικά, όταν οι ιδιοκτήτες του ήταν πια πολύ μεγάλοι σε ηλικία. Λειτούργησε από το 1949 μέχρι το 2004 και έπειτα, οι εγκαταλειλειμμένες εγκαταστάσεις του έγιναν στόχος βανδάλων. Σήμερα, οι παλιοί λάτρεις του έχουν αρχίσει μία εκστρατεία, αναζητώντας επενδυτές για να ξαναδώσουν ζωή στο πάρκο της παιδικής τους ηλικίας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου