Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τα νέα «όπλα» της Αστυνομίας

Τα νέα «όπλα» της Αστυνομίας

Η αστυνομία εκσυγχρονίζεται, εφοδιάζεται συνεχώς με "όπλα" νέας τεχνολογίας, αφού έχει να αντιμετωπίσει την νέα γενιά τρομοκρατών, τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών σε πορείες με βόμβες μολότοφ, αλλά και τις οργανωμένες συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου, οι οποίες είναι οπλισμένες με καλάσνικοφ ακόμη και χειροβομβίδες.

"ΑΥΡΑ" ΜΕ ΚΑΝΟΝΙ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Το πρώτο θωρακισμένο ειδικό όχημα ρίψης νερού αγοράστηκε το 2009 έναντι περίπου 300.000 ευρώ από το Ισραήλ και ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του σε διαδηλώσεις, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί. Η "αύρα" είναι εφοδιασμένη με κανόνι εκτόξευσης νερού, έχει στο μπροστινό μέρος ειδική "δαγκάνα" για να απωθεί φλεγόμενα οδοφράγματα, τα τζάμια είναι προστατευμένα με συρματόπλεγμα, ενώ διαθέτει ακόμη και κάμερα για να δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α. Στο όχημα έχουν εκπαιδευτεί αστυνομικοί των ΜΑΤ , αφού επιβαίνουν σε αυτό ένας οδηγός και ένας συνοδηγός, ενώ έχουν γίνει και δοκιμές. Το κανόνι της "αύρας" εκτοξεύει με μεγάλη πίεση νερό, αφού έχει δεξαμενή χωρητικότητας έως και 15 τόνων και μπορεί έτσι να διαλύσει συγκεντρώσεις. Τέτοια οχήματα χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία αλλά και στην Αμερική.

ΟΠΛΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ
Taser M – 26 ή αλλιώς όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης... Η αστυνομία αγόρασε μικρή ποσότητα τέτοιων όπλων πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και τα χρησιμοποιούν σε ειδικές περιπτώσεις μέχρι στιγμής μόνον τα ΕΚΑΜ (π.χ. ομηρίες και μόνον από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό). Αυτά τα όπλα ακινητοποίησης όπως χαρακτηρίζονται από την αστυνομία, προκαλούν ηλεκτροσόκ και παραλύουν προσωρινά το μυϊκό σύστημα. Η εμβέλεια τους είναι περίπου επτά μέτρα και με το πάτημα της σκανδάλης εκτοξεύονται ειδικά οδοντωτά "βελάκια" με μικρά αγκίστρια που χτυπούν τον ύποπτο με 50.000 volt ! Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι το όπλο δεν είναι επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, έρευνα όμως της διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει, ότι τα τελευταία χρόνια 254 άνθρωποι σε ΗΠΑ και Καναδά έχασαν τις αισθήσεις τους και δεν συνήλθαν ποτέ μετά από χρήση taser πάνω τους.

ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ
Οι νέες χειροβομβίδες κατά την έκρηξη τους διασπώνται σε 16 σφαιρίδια από καουτσούκ και προκαλούν αφόρητο πόνο στον δράστη. Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ήταν αυτός που είχε ανάψει το "πράσινο" φως για να τις χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν επιθέσεις με όπλα και βόμβες μολότοφ. Οι νέες χειροβομβίδες δεν χρησιμοποιούνται σε διαδηλώσεις, αλλά ίσως δοθούν σε αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς που έχουν αναλάβει την φύλαξη τμημάτων και κτιρίων που αποτελούν στόχους επιθέσεων.

ΚΙΝΗΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
Ένα άλλο εφόδιο που υπάρχει στο οπλοστάσιο της αστυνομίας είναι τα κινητά μεταλλικά φράγματα. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αποκρούουν τους διαδηλωτές με τις ασπίδες και την χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, χημικών και δακρυγόνων, αλλά και την τοποθέτηση των φραγμάτων μπροστά από ταραξίες. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αγοράσει και χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής, δύο φράγματα μήκους περίπου 12 μέτρων το καθένα και ύψους σχεδόν 2,5 μέτρα. Όπως λέει αξιωματικός της αστυνομίας, " τα μεταλλικά κινητά φράγματα μας δίνουν τη δυνατότητα να απωθούμε το συγκεντρωμένο πλήθος με ασφάλεια, αφού αποφεύγεται η μάχη σώμα με σώμα αστυνομικών και διαδηλωτών ".

ΣΟΥΠΕΡ "ΚΟΡΙΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Ένας νέος σούπερ "κοριός" αγοράστηκε για λογαριασμό της αντιτρομοκρατικής, ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ για την παρακολούθηση υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και συμμοριών κακοποιών, αφού το γνωστό "βαλιτσάκι" θεωρείται ξεπερασμένο. Το σύστημα τηλεφωνικής επισύνδεσης, όπως ονομάζεται, αγοράστηκε από την Γερμανία και αμέσως όλες οι εταιρείες έχουν προμηθευτεί λογισμικά που είναι συμβατά με το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων. Ο "κοριός" έχει την δυνατότητα παρακολούθησης κινητών και σταθερών τηλεφώνων, φαξ, email και mms και sms. Οι τεχνικές του προδιαγραφές, είναι η ταυτόχρονη παρακολούθηση 800 ατόμων, ενώ μπορεί να αναβαθμιστεί το λογισμικό του και να φθάσει τα 3.000. Αυτός ο "κοριός" χρησιμοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την ΕΥΠ για την σύλληψη της συμμορίας του Παναγιώτη Βλαστού που απήγαγε τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, αλλά και σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑΣ
Πλαστικές σφαίρες έχουν ήδη προμηθευτεί αστυνομικοί των ΜΑΤ και η εντολή από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είναι να χρησιμοποιηθούν μόνον σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις, όπως εξεγέρσεις σε φυλακές. Σε πεζές περιπολίες αλλά και σε μπλόκα, υπάρχουν ήδη 35 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά με τους αστυνομικούς εκπαιδευτές τους, ενώ απορρίφθηκε πρόταση αξιωματικών να χρησιμοποιούνται σκυλιά, ως αποτρεπτικό μέσο σε πορείες που ξεσπούν επεισόδια.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου