Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Στις στέπες της Ευρασίας εξημερώθηκαν τα άλογα

Τα άλογα εξημερώθηκαν πριν 6.000 χρόνια στις στέπες της Ουκρανίας, νοτιοδυτικά της Ρωσίας και δυτικά του Καζακστάν, σύμφωνα με γενετική μελέτη.
Στη συνέχεια, όπως υποστηρίζει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PNAS», τα ήμερα πλέον άλογα πέρασαν στην Ευρώπη και την Ασία, όπου και αναπαράχθηκαν εκ νέου με άγριες φοράδες.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, φέρνει κοντά δυο αντίθετες θεωρίες σχετικά με την εξημέρωση των αλόγων, ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την επιστημονική κοινότητα.
Αρχαιολογικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι τα άλογα εξημερώθηκαν στις στέπες της Ευρασίας και συγκεκριμένα σε περιοχές της Ουκρανίας, στη νοτιοδυτική Ρωσία και το δυτικό Καζακστάν.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι άνθρωποι ίππευαν τα άλογα, ενώ έπαιρναν το κρέας και το γάλα τους.
Ωστόσο, αυτά τα αρχαιολογικά στοιχεία, όπως ίχνη από γάλα αλόγου που βρέθηκαν σε αρχαία σκεύη στις στέπες της Ευρασίας, έρχονται σε αντίθεση με μελέτες που βασίζονται στο μιτοχονδριακό DNA και υποστηρίζουν ότι τα άλογα εξημερώθηκαν σε πολλές διαφορετικές περιοχές σε Ευρώπη και Ασία.
Για να λύσουν το μυστήριο οι ερευνητές του Κέμπριτζ εξέτασαν γενετικό υλικό 300 αλόγων από οχτώ χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.
Το γενετικό υλικό χρησιμοποιήθηκε σε υπολογιστικά μοντέλα, σχεδιασμένα να εξετάσουν διαφορετικά σενάρια για την εξημέρωση των αλόγων.
Σε δηλώσεις της η Δρ. Vera Warmuth από το Τμήμα Ζωολογίας του Κέμπριτζ τόνισε: «φαίνεται ότι η εξημέρωση των αλόγων έχει τις ρίζες της στο δυτικό τμήμα των στεπών και ότι στο ταξίδι τους τα ήρεμα άλογα αναπαράχθηκαν με άγρια».
Η θεωρία εξηγεί γιατί το μιτοχονδριακό DNA, που περιλαμβάνει γονίδια τα οποία κληροδοτούνται αποκλειστικά από τη μητέρα, δείχνει ότι τα άλογα εξημερώθηκαν πολλές φορές σε πολλά διαφορετικά μέρη.
Μάλιστα όλα δείχνουν πως άγριες φοράδες εντάσσονταν σε αγέλες με ήμερα οικόσιτα άλογα, πιθανότατα επειδή τα τελευταία δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν με ευκολία σε συνθήκες αιχμαλωσίας.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου