Ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, τη διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από το δίσκο του Ήλιου, θα έχουν την ευκαιρία να δούν  φέτος τον Ιούνιο  οι αστρονόμοι. Σπάνιο διότι η επόμενη διέλευση θα γίνει 105,5 χρόνια μετά, δηλαδή  το 2117!
Οι διελεύσεις της Αφροδίτης παρακολουθούνται από το 1639 από τους αστρονόμους. Οι τροχιές της Γης και της Αφροδίτης διέρχονται η μία σε σχέση με την άλλη υπό τέτοια γωνία, ώστε οι δύο πλανήτες πολύ σπάνια βρίσκονται σε αυτή τη θέση μεταξύ τους, όπου μπορεί να παρατηρηθεί αυτή η διέλευση,λένε οι ειδικοί.
Οι διελεύσεις πραγματοποιούνται με το ίδιο σχήμα, που επαναλαμβάνεται κάθε 243 χρόνια: δύο συμβαίνουν το χειμώνα με διάλειμμα 8 ετών, μετά ακολουθεί ένα μεγάλο κενό 121,5 ετών και ακόμη δύο φορές το καλοκαίρι, πάλι με παύση 8 ετών και μετά ακολουθεί μεσοδιάστημα 105,5 ετών. Η προηγούμενη θερινή διέλευση έγινε στις 8 Ιουνίου του 2004. Η αμέσως επόμενη  θα γίνει φέτος,  στις 6 Ιουνίου του 2012  -και θα είναι μερικώς ορατή και από την Ελλάδα. Οσοι τη χάσουν θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη ,μετά από …
105,5 χρόνια!Ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, τη διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από το δίσκο του Ήλιου, θα έχουν την ευκαιρία να δούν  φέτος τον Ιούνιο  οι αστρονόμοι. Σπάνιο διότι η επόμενη διέλευση θα γίνει 105,5 χρόνια μετά, δηλαδή  το 2117!

Πηγή