Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γ. Στουρνάρας: «Ο Παπανδρέου γνώριζε για το έλλειμμα»


Γ. Στουρνάρας: «Ο Παπανδρέου γνώριζε για το έλλειμμα»Ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τον Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο Παπανδρέου δεν ήξερε για το έλλειμμα. Του το είχα πει κι εγώ στα τέλη Αυγούστου 2009, πριν τις εκλογές», αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα». «Είχα πει τότε ότι θα ξεπεράσει το 10% και οι επιτελείς του με ρώτησαν: «Μόνο;» αλλά δεν έκαναν τίποτα», προσέθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας επέρριψε ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό τόσο στην κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και στην κυβέρνηση Καραμανλή, που παρότι έκανε τις εκλογές του 2007 για να πάρει μέτρα, το ίδιος έτος σημειώθηκε πλήρης απώλεια ελέγχου του κράτους τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε με νόημα ότι «μόνο ένας ιστορικός με γνώσεις ψυχολογίας θα μπορούσε να δώσει ερμηνεία γιατί το έκανε αυτό ο Καραμανλής».
Επίσης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Παπανδρέου «κατώτερη των περιστάσεων» και εκτίμησε ότι χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να βγούμε από την κρίση.

Ο Ράιχενμπαχ είναι καλός άνθρωπος
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας απορρίπτει τον «μύθο» περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, ενώ αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ, κάνει λόγο για έναν «πολύ καλό άνθρωπο». Στα πλαίσια αυτά, υποστήριξε ότι οι «Επίτροποι» που έρχονται στη χώρα μας είναι κατά πλειοψηφία Έλληνες υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Καλός πρωθυπουργός ο Σαμαράς»
Αναφερόμενος στις εκλογές, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «αν ο λαός δώσει μεγάλο ποσοστό στη ΝΔ, ο Σαμαράς πρέπει να είναι πρωθυπουργός, αλλά από 'κει και πέρα η Ελλάδα χρειάζεται όλα τα καλά παιδιά της». Επίσης, υποστηρίζει ότι μετεκλογικά, ο κ. Σαμαράς θα ήταν «ένας καλός πρωθυπουργός», ωστόσο ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός συνδυαστικού σχήματος στο οποίο θα μετέχουν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Παπαδήμος.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου