Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων σε ένα μοναδικό χειροποίητο ρολόι χειρός ....


H HublotWatchανακατασκευάζει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων για ρολόι χειρός. Η Ελβετικήεταιρεία κατασκευής ρολογιώνπολυτελείας Hublot «στρίμωξε» τον μηχανισμό των Αντικυθήρων–τον εξαιρετικήςακριβείας υπολογιστή της Αρχαίας Ελλάδας σε ένα μοναδικό χειροποίητο ρολόιχειρός.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας εξελιγμένοςμηχανισμός που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα π.Κ.Ε. Τότε,χάθηκε για τα επόμενα 2000 χρόνια, όταν ένα Ρωμαϊκό πλοίο βυθίστηκε κοντά στιςακτές των Αντικυθήρων ώσπου οι δύτες επιτέλους τον ανακάλυψαν ξανά το 1901.

Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι εντυπωσιάστηκαν με την πολυπλοκότητά του καιτην ακρίβειά του–παρόμοιοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται στην αστρονομία έκαναννα εμφανιστούν ξανά τον 14ο αιώνα μ.Κ.Ε.–αλλά ο βαθμός της διάβρωσής του και οαριθμός των κομματιών που του έλειπαν κατέστησαν δύσκολη την εξακρίβωση τηςλειτουργίας του για ακόμα έναν αιώνα.
Το 2006, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ υψηλής ευκρίνειαςώστε να διαπεράσουν τα στρώματα των ακαθαρσιών και της σκουριάς για να δουντους μηχανισμούς και να διαβάσουν περισσότερες Ελληνικές επιγραφές. Τομεταφρασμένο κείμενο οδήγησε τους ιστορικούς να συμπεράνουν ότι οι μηχανισμοίτου ήταν στην πραγματικότητα μέρος ενός εξαιρετικής ακρίβειας ηλιακούημερολογίου που είχε τη δυνατότητα να προβλέψει τις ηλιακές και σεληνιακέςεκλείψεις που πρόκειται να συμβούν δεκαετίες μπροστά. Τώρα, οι «μάγοι» τηςωρολογοποιίας της Hublot έχουν ανακατασκευάσει την συσκευή, την έχουνσυρρικνώσει σε τέτοιο βαθμό για να χωράει σε ένα ρολόι χειρός.
«Η πρώτη δουλειά της ομάδας ήταν να δημιουργήσει μέσα σεχώρο λίγων κυβικών εκατοστών αυτό που οι μηχανικοί της αρχαιότητας είχανκατασκευάσει μέσα σε αρκετές εκατοντάδες κυβικά εκατοστά, διασφαλίζοντας ότι ηκατασκευή τους ήταν απολύτως πιστή στην αρχική μορφή του μηχανισμού,» είπε οεκπρόσωπος της εταιρίας.


Η πρωταρχική λειτουργία του ρολογιού αυτού θα είναιπαραδόξως να δείχνει την ώρα. Αλλά η πρόσθια και πίσω όψη του αποκαλύπτουν ένασυνονθύλευμα από καντράν, μηχανισμών και ημερολογίων. Στην πρόσθια όψη δείχνειένα ημερολόγιο για τους Πανελλήνιους αγώνες, το Αιγυπτιακό ημερολόγιο, τοΖωδιακό ημερολόγιο, τις φάσεις της σελήνης και ένα διάφραγμα που δείχνει τονΉλιο και την Σελήνη.

Στην πίσω όψη το ρολόι δείχνει τον Καλλιπικό Κύκλο (ένανκύκλο 76 ετών που είχε προτείνει ο Κάλλιπος το 330π.Κ.Ε.), τον Μετωνικό Κύκλο(έναν κύκλο 235 μηνών, 19 χρόνων), το κύκλο του Σάρου (223 συνοδικοί κύκλοι πουχρησιμοποιούνται για να προβλεφθούν οι εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης) καιο Εξέλιγμος Κύκλος (ένας κύκλος 54 ετών για την πρόβλεψη συνεχών εκλείψεων).Δηλ. δεν είναι μονάχα, για να κοιτάς την ώρα, αν άργησες στο ραντεβού.
Δυστυχώς, δεν θα μπορέσετε να αγοράσετε ένα από αυτά ταρολόγια, έτσι μην έχετε ελπίδες κοιτάζοντας το Εξέλιγμο ημερολόγιο όταν θαείστε έτοιμοι. Το ρολόι θα παρουσιαστεί σε έκθεση για ρολόγια στην πόλη της Βασιλείαςτην Άνοιξη του 2012, και μετά θα μεταφερθεί σε μόνιμη έκθεση στο Musée des Arts et Métiers.




ΠΗΓΗ

Δείτε ακόμα .....

Ασυνήθιστα κατοικίδια - Τα κατοικίδια ζώα της Αφρικής!
Poveglia: Το «στοιχειωμένο» νησί της Ιταλίας!
Τραγούδι θα παίζει ασταμάτητα για… 1.000 χρόνια!
Αόρατα .... αγάλματα !!
Τρόποι καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι… παγκοσμίως!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου