Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ένα σπίτι από... χαρτονομίσματα!


Έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο διάλεξε ο Ιρλανδόςκαλλιτέχνης Φρανκ Μπάκλεϊ για να εκφράσει την οργή του για την οικονομική κρίσηπου πλήττει την Ιρλανδία και τον κόσμο ολόκληρο, αναγκάζοντας τον ίδιο να χάσειτο σπίτι του και να μείνει άνεργος. 

Κατασκεύασε ένα σπίτι-εγκατάσταση τέχνης μετούβλα από…
κατεστραμμένα χαρτονομίσματα ευρώ, συνολικής αξίας (πριν απότην καταστροφή τους) 1,4 δις ευρώ!

 

«Σκέφτηκα: Θεέ μου, κοίτα τι μας κάνει αυτό το χαρτί!» λέει ο Μπάκλεϊ. Καιαποφάσισε να κάνει ένα έργο τέχνης με πρώτη ύλη το άχρηστο «κομφετί» από ταχαρτονομίσματα.
 

Η ιδέα τού ήρθε όταν κάποιος φίλος τού χάρισε ένατέτοιο «τούβλο» για να το χρησιμοποιήσει σαν κομφετί σε γλέντι γάμου. ΤοΝομισματοκοπείο της Ιρλανδίας μαζεύει τα φθαρμένα και πλαστά χαρτονομίσματα καιτα περνάει από ειδικές μηχανές με λεπίδια που τα καταστρέφουν κάνοντάς τα«χίλια κομμάτια». Κατόπιν τα συσκευάζει πρόχειρα και τα πουλάει ως σκέτο χαρτί. 


Μια μέρα είχε ραντεβού με έναν φίλο του έξω από τοεγκαταλελειμμένο Glass House του Δουβλίνου, ένα πρώην μέγαρο καταστημάτων καιγραφείων το οποίο ερημώθηκε από την τεράστια κρίση ακινήτων που σάρωσε τηνΙρλανδία. Τότε, σκέφτηκε να κατασκευάσει ένα σπίτι από χαρτονομίσματα μέσα στομέγαρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός για την κρίση, αφετέρου για τον προκλητικότρόπο ζωής των πλουσίων. 


Η κρίση έχει σαρώσει και τη δική του ζωή. Στηνκορύφωση της οικοδομικής φούσκας πήρε δάνειο και αγόρασε ένα σπίτι για ναμείνουν ο ίδιος, τα δύο του παιδιά και η σύζυγός του που μετακόμισε από τηΖιμπάμπουε στον Ιρλανδία με τα τέσσερα δικά της παιδιά. Το όνειρο μιαςευτυχισμένης διευρυμένης οικογένειας δεν κράτησε πολύ. Λίγους μήνες μετά οΜπάκλεϊ διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει τις δόσεις του δανείου. Ο γάμοςτου διαλύθηκε. Το σπίτι κατασχέθηκε. Σήμερα, με την ανοχή των κατασχετών, κιαφού του πήραν σχεδόν όλα τα έπιπλα και τις οικιακές συσκευές, μένει μόνος τουσε μία αποθήκη στον πίσω ακάλυπτο χώρο του σπιτιού. 


Ένιωσε ότι έπρεπε να διαμαρτυρηθεί για όλα αυτά.Και αποφάσισε να δράσει. Ζήτησε και έλαβε την άδεια των ιδιοκτητών τουεγκαταλελειμμένου Glass House να στήσει το έργο του στο εσωτερικό. Έχτισε έναπλήρες διαμέρισμα, απομίμηση πολυτελούς κατοικίας, με είσοδο, σαλόνι,υπνοδωμάτιο και τουαλέτα. Το Νομισματοκοπείο του παραχώρησε την πρώτη ύλη -τα«τούβλα» των κατεστραμμένων χαρτονομισμάτων-, με τη συμφωνία ότι θα επιστραφούνμετά το πέρας της έκθεσης του έργου. Χαρτάκια από χαρτονομίσματαχρησιμοποιήθηκαν επίσης για το σοβάτισμα των τοίχων, την κάλυψη των πατωμάτωνκαι τη δημιουργία πινάκων ζωγραφικής. 

 
Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο άνεργος Ιρλανδόςκαλλιτέχνης διαμένει από Δευτέρα έως Παρασκευή στο σπίτι-εγκατάσταση τέχνης καιτα Σαββατοκύριακα επιστρέφει στην αποθήκη του κατασχεμένου πρώην σπιτιού του.Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Δευτέρα και ήδη εκατοντάδες κάτοικοι τηςπεριοχής έχουν επισκεφτεί το «Σπίτι των Χαρτονομισμάτων». «Μεγαλύτερη εντύπωσημου έκανε η συζήτηση με μία νεαρή κοπέλα. Μου είπε: «Αν εγώ είχα τόσα πολλάλεφτά θα έφευγα να ζήσω μακριά από την Ιρλανδία». Και ήταν πολύ θλιβερό», λέειο Μπάκλεϊ. 


πηγή : on-news.gr

Δείτε ακόμα ....

Γυμνός ομαδικός γάμος στη Τζαμάικα!
Επέζησε για δύο μήνες σε ένα αυτοκίνητο θαμμένο στο χιόνι
Παγωμένο λουλούδι ανθίζει μετά από 30.000 χρόνια

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ
    ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΚΑΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΠΟΥΘΕΝΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή