Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο παγκόσμιος χάρτης του πλούτου. Πως θα ήταν η Γη αν οι χώρες είχαν μέγεθος ανάλογο της οικονομίας τους.


Αντικρίζοντας τη μορφή αυτού του χάρτη, γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι η διαμόρφωση του δεν είναι φυσιολογική. Αλλες χώρες καταλαμβάνουν σχεδόν το... μισό πλανήτη και άλλες αποτελούν μια μικρή κουκκίδα πάνω του. Η Γη όμως, στο συγκεκριμένο χάρτη, δεν έχει διαμορφωθεί από τις ιμπεριαλιστικές τάσεις των ισχυρότερων χωρών. Αποτυπώνει τη διαφορά... πλούτου που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες που την απαρτίζουν.

Η πλήρως ανομοιόμορφη διάταξη του χάρτη προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς αποκαλύπτει τις τεράστιες οικονομικές διαφορές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στις χώρες της Γης. Η Αφρική που κανονικά ξεπερνά την έκταση των Η.Π.Α, της Ευρώπης και της Κίνας μαζί είναι μια συμπιεσμένη λεπτή λωρίδα στο κάτω μέρος του χάρτη. Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχει «παραφουσκώσει» πιάνοντας σχεδόν το μισό πλανήτη.

Ο χάρτης έχει δημιουργηθεί από το Global Finance, το οποίο σύλλεξε τα δεδομένα του από το World Bank Development Indicators. Αν κι γνωρίζουμε τις πελώριες διαφορές... πλούτου που υπάρχουν ανάμεσα σε Η.Π.Α και Νίγηρα για παράδειγμα, η οπτική γωνία που μας προσφέρει ο χάρτης είναι πραγματικά συγκλονιστική. Το συνολικό εμβαδόν του χάρτη είναι ίσο με το κανονικό όμως το μερίδιο που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος αλλάζει αισθητά, σε... ανησυχητικό βαθμό.

Η Κίνα είναι με διαφορά η... πρωταθλήτρια σε έκταση καταλαμβάνοντας ένα τεράστιο μέρος της Ασίας. Ωστόσο, μια άλλη χώρα είναι πρώτη σε πλούτο αν αναλογιστούμε το κανονικό της μέγεθος. Ο λόγος για τη Ταϊβάν που στο χάρτη του πλούτου έχει πάρει διάσταση... Γαλλίας. Στη λίστα των πιο πλούσιων χωρών ακολουθεί η Κορέα, ενώ οι Η.Π.Α έχουν και αυτές αυξημένη έκταση. Αλλη μια χώρα που έχει πολλαπλασιάσει την έκταση της είναι η Ιαπωνία.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο πολύ όπως θα τα φανταζόμασταν. Πλήρως ανομοιόμορφο σχήμα με τις δυτικές χώρες να πιάνουν το μεγαλύτερο μέρος της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει ξεπεράσει σε μέγεθος πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που... χρειάζεται προσπάθεια για να την εντοπίσεις.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τα δεδομένα που μας «χαρίζει» αυτός ο χάρτης. Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως θα είχε να αναλογιστούμε πως μπορούν να επικρατούν τόσο μεγάλες οικονομικές διαφορές ανάμεσα ακόμα και σε γειτονικές χώρες. Βλέποντας την έκταση της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής σε σύγκριση με αυτή της Κίνας και των Η.Π.Α, δημιουργούνται... μεγάλες απορίες. Μπορείτε να δείτε τις περαιτέρω πληροφορίες του παγκόσμιου χάρτη εδώ.

Δείτε το παγκόσμιο χάρτη του πλούτου:



Πηγή: iefimerida.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου