Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Koshik: Ο ελέφαντας που... μιλά κορεάτικα! (Βίντεο)


Την ανθρώπινη ομιλία μιμείται ένας ασιατικός ελέφαντας εν ονόματι Koshik, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ο Koshik μιλά κορεάτικα, και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, όσοι γνωρίζουν τη γλώσσα καταλαβαίνουν πολύ καλά τι τους λέει.

Είναι άγνωστο γιατί ο ελέφαντας ξεκίνησε να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία, όμως η βιολόγοι Angela Stoeger και Tecumseh Fitch υποστηρίζουν στην έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», ότι η συμπεριφορά του πιθανότατα σχετίζεται με κάποιες εμπειρίες που βίωσε σε νεαρή ηλικία.

Όταν ήταν νέος, ο Koshik ήταν ο μοναδικός ελέφαντας που φιλοξενούνταν στον ζωολογικό κήπο «Everland Zoo» στη Νότιο Κορέα, γεγονός που σημαίνει ότι στην κρίσιμη ηλικία ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης «συναναστρεφόταν» μόνο με ανθρώπους.

«Υποστηρίζουμε ότι ο Koshik άρχισε να προσαρμόζει τους ήχους που βγάζει ώστε να προσιδιάζουν στη φωνή των ανθρώπων που τον περιέβαλαν και να ενισχύσει τους κοινωνικούς του δεσμούς, συμπεριφορά που συναντούμε και σε άλλα είδη», τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Stoeger.

Στο παρελθόν υπήρξαν αναφορές για ελέφαντες που μιμούνται τον ήχο της μηχανής φορτηγών, ενώ λέγεται ότι ένας αρσενικός ελέφαντας που φιλοξενείται σε ζωολογικό κήπο του Καζακστάν προφέρει λέξεις στα ρώσικα, ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ερευνήθηκε από τους επιστήμονες.

Αν και οι ικανότητες του Koshik, που προσελκύει πλήθος τουριστών, είναι γνωστές εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες ξεκίνησαν μόλις πρόσφατα την επιστημονική έρευνα ηχογραφώντας τον ελέφαντα και ζητώντας από Κορεάτες να καταγράψουν τι ακριβώς άκουγαν.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, πιέζοντας την προβοσκίδα στο στόμα του, ο ελέφαντας είχε μάθει να προφέρει μέχρι και πέντε κορεάτικες λέξεις: γεια σου, κάτσε κάτω, όχι, ξάπλωσε, καλά.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο ασιατικός ελέφαντας κατανοεί το νόημα αυτών των λέξεων.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου