Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Έρευνα: Δεν θα χρειαζόταν το νέο πακέτο μέτρων, εάν πατασσόταν η φοροδιαφυγή


Τι αναφέρει έρευνα πανεπιστημιακών, για τα έσοδα που χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο και κατά πόσο το ποσό αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις

Φορολογικά έσοδα ύψους 11,2 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το δημόσιο από τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται για ποσό ανάλογο με το πακέτο μέτρων 11,8 δισ. ευρώ που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για τη διετία 2013 - 2014 και δείχνει ότι αν εισπράττονταν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα αποφεύγονταν οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη με τίτλο "Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο": Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα" που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Επικεφαλής της μελέτης είναι η κ. Μαργαρίτα Τσούτουρα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Νικόλαος Αρταβάνης μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech.

Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.α.) και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Μάλιστα υπάρχουν κλάδοι όπως γιατροί, μηχανικοί κ.α. στους οποίους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει έως και το 155%. Οι ερευνητές υπολόγισαν με βάση τα δεδομένα αυτά ότι το 2009 το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 28 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστεί ένας συντελεστής 40% τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.

Η μελέτη επίσης συνδέει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως στους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, με το υψηλό ποσοστό εκπροσώπησής τους στο κοινοβούλιο.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπίδας Καλλίρης, ανέφερε ότι τέτοιες μελέτες αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την κατανόηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Η μελέτη προτείνει τη λήψη μέτρων μεταξύ των οποίων είναι:

- Η πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή.

- Η θέσπιση τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου