Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τα μυστικά της σκοτεινής ύλης ψάχνει το τηλεσκόπιο των πάγων


Το IceCube, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, θαμμένο βαθιά στους πάγους του Νότιου Πόλου, χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, ελπίζοντας να ρίξουν φως στη δημιουργία του σύμπαντος.

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για την ανάπτυξη του IceCube σε βάθος 2.400 μέτρων κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Καταλαμβάνοντας χώρο ενός κυβικού χιλιομέτρου, το τηλεσκόπιο είναι μεγαλύτερο από το Empire State Building, τον Willis Tower του Σικάγου και το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σανγκάης.

Το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί για την παρατήρηση των νετρίνων, τα οποία εκπέμπονται από την έκρηξη αστέρων και κινούνται με ταχύτητα που πλησιάζει εκείνη του φωτός.

«Σηκώνεις το δάκτυλό σου και από μέσα του περνούν κάθε δευτερόλεπτο εκατό δισεκατομμύρια νετρίνα προερχόμενα από τον ήλιο», δηλώνει η Τζένι Ανταμς, φυσικός του Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρι στη Νέα Ζηλανδία, που εργάζεται στο IceCube.

«Εάν ένα σουπερνόβα εκραγεί τώρα στον γαλαξία μας, μπορούμε να διακρίνουμε εκατοντάδες νετρίνα με το IceCube», δήλωσε η Ανταμς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης Σωματιδιακής Φυσικής στη Μελβούρνη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τα σωματίδια για να ανακαλύψουν από πού προέρχονται ελπίζοντας ότι αυτό θα τους δώσει απαντήσεις για το τι συμβαίνει στο διάστημα, κυρίως στις αθέατες περιοχές του σύμπαντος που είναι γνωστές ως σκοτεινή ύλη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου