Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Jellyfish: Η λίμνη με τις μέδουσες!


Δεν είναι παράξενο ότι κάθε μέρα εκατομμύρια χρυσές μέδουσες μεταναστεύουν. Το παράξενο είναι ότι μεταναστεύουν όλες μαζί σε μια λίμνη. Αν δεν μπορείτε να το πιστέψετε, μια επίσκεψη στην λίμνη Jellyfish που βρίσκεται στο νησί  Eil Malk, στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα σας βοηθήσει αρκετά. 


Πως καταλήγουν όλες αυτές οι μέδουσες εκεί;
Κατ αρχάς, η περιοχή που στην πραγματικότητα ονομάζεται Ongeim’l Tketau είναι μια θαλάσσια λίμνη. Επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω σηράγγων και ρωγμών στον ασβεστόλιθο που την περιβάλλει. Ακόμα κι έτσι όμως, η λίμνη είναι αρκετά απομονωμένη. Οι χρυσές μέδουσες της λίμνης είναι διαφορετικές από εκείνες που κολυμπούν στη θάλασσα μόλις μια ανάσα μακριά. Καθώς κατεβαίνεις κάτω από το νερό, ανακαλύπτεις ένα καινούργιο και αλλόκοτο κόσμο.


Υπάρχουν τόσες πολλές μέδουσες στη λίμνη που η συμπαγή μάζα τους είναι ορατή από ψηλά. Υπολογίζεται ότι η λίμνη είναι περίπου δώδεκα χιλιάδων ετών, μια εικασία που βασίζεται σε τρεις παράγοντες. Στο βάθος της λίμνης, περίπου τριάντα μέτρα, στο πάχος των ιζημάτων στη βάση της – 20 μέτρα – και στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας η οποία, πριν από 12.000 χρόνια είχε ανέλθει σε αρκετό ύψος ώστε να γεμίσει η λεκάνη που μετατράπηκε σε λίμνη.


Κάθε μέρα οι μέδουσες ταξιδεύουν κάθετα σε χαμηλότερα επίπεδα του νερού (φαινόμενο γνωστό και ως chemocline) για να συγκεντρώσουν θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια κατά την διάρκεια της μέρας διασχίζουν τη λίμνη – από τη δυτική στην ανατολική λεκάνη το πρωί και ξανά πίσω το απόγευμα.
Πρόκειται για μια οριζόντια μετανάστευση και ο αριθμός των μεδουσών που την ακολουθούν είναι εκατομμύρια. Η μέδουσα ακολουθεί αυτόν τον περίεργο μεταναστευτικό τρόπο ώστε να αποφεύγει τις ανεμώνες που την καταστρέφουν. 


Όπως θα μπορείτε να φανταστείτε, η κολύμβηση με αναπνευστήρα είναι μια δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα στην λίμνη με τις Μέδουσες. Η κατάδυση στον βυθό της λίμνης όμως δεν επιτρέπεται λόγω του στρώματος του ιζήματος που είναι τοξικό και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο όταν απορροφηθεί από το ανθρώπινο δέρμα.


Τι γίνεται με το περίφημο τσίμπημα της μέδουσας; Οι μέδουσες της λίμνης μπορούν να σας τσιμπήσουν αλλά το τσίμπημα δεν είναι τόσο ισχυρό για να σας προκαλέσει πρόβλημα. Οι τουρίστες της λίμνης κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους κροκόδειλους του αλμυρού νερού. Η πιο πρόσφατη επίθεση από κροκόδειλο σε τουρίστα έγινε κάπου μέσα στην τελευταία δεκαετία.

(πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου