Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σκοπιανή πρόκληση: Σε διπλωματικό επεισόδιο οδήγησε σκοπιανή ταινία! (Βϊντεο)


Σάλο έχει προκαλέσει η σκοπιανή ταινία "Το τρίτο Ημίχρονο" η οποία προφασίζεται ότι αφηγείται την πραγματική ιστορία 7.148 Σκοπιανών Εβραίων οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οδηγήθηκαν σε θαλάμους αερίων της πόλης Τρεμπλίνκα από τις βουλγαρικές αρχές, το στρατό και την αστυνομία και εξοντώθηκαν. 

Έντονη ήταν η αντίδραση της Βουλγαρίας ήδη από την εποχή των γυρισμάτων της ταινίας, το καλοκαίρι του 2011, και εντείνεται μέρα με τη μέρα καθώς οι Βούλγαροι θεωρούν πως τα Σκόπια παραποιούν την ιστορία παρουσιάζοντας τη χώρα τους ως υπεύθυνη για το ολοκαύτωμα στην περιοχή ενώ επισημαίνει σε επίσημη ανακοίνωση ότι πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια των Σκοπίων να παραποιήσουν την ιστορία των Βαλκανίων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η ταινία του Ντάρκο Μιτρέφσκι έχει χρηματοδοτηθεί με 1 εκατομμύριο ευρώ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές της ταινίας επιμένουν ότι πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και ότι ίσα ίσα που θα διαφημίσει στο εξωτερικό τις ομορφιές της χώρες αλλά και ότι θα δικαιωθεί ιστορικά. Αυτό, όμως που εξόργισε περισσότερο τους Σκοπιανούς είναι ότι η απάντηση της Βουλγαρίας αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δηλώνοντας πως σε σχέση με το όνομα εμπλεκόμενες χώρες είναι μόνο η Ελλάδα και τα Σκόπια.

Βέβαια, στην ταινία η οποία έαβε μέρος και στο 65ο Φεστιβάλ Καννών τα Σκόπια αναφέρονται κανονικά ως... Μακεδονία χωρίς μάλιστα η Ελλάδα να έχει αντιδράσει.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου