Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Μεσούτ Γιλμάζ: Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση

Μεσούτ Γιλμάζ: Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση

«Φωτιές» αντίστοιχες με εκείνες των ελληνικών δασών ανάβουν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αποκάλυψε πως πολλές από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας στην εφημερίδα Μπιργκιούν (Birgun) της Τουρκίας, μίλησε για μυστικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος, και αποκαλύπτονται από κάθε απερχόμενο πρωθυπουργό μόνον στο επόμενο.

Η Τανσού Τσιλέρ όμως σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιλμάζ, δεν έκανε το ίδιο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όλοι οι πρωθυπουργοί, όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά το διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου, πέρα των μυστικών κονδυλίων, όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό».

Ήταν η εποχή με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, όπου είχαν υπάρξει μεν πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Το ζήτημα, πλέον, είναι εάν και κατά πόσον θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι αποκαλύψεις του Μεσούτ Γιλμάζ, σε μια περίοδο μάλιστα που φαίνεται να επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο για την κυβέρνηση Παπαδήμου ή για όποια προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Σχετική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πληροφορίες που αποδίδονται στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου