Η περίπτωση του ευρωπαϊκού δορυφόρου Envisat, ο οποίος έπαψε να επικοινωνεί με τη Γη τον Απρίλιο και θεωρείται πια νεκρός, αναδεικνύει το διογκούμενο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών και τον κίνδυνο που εγκυμονούν για διερχόμενες αποστολές.
Ο Envisat, ο μεγαλύτερος και πιθανώς ο σημαντικότερος δορυφόρος γεωσκόπησης που έχει εκτοξευτεί ποτέ, είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα διαστημικά σκουπίδια. Το κύριο σώμα του έχει διαστάσεις 9 επί 5 μέτρα, ωστόσο οι ηλιακοί συλλέκτες που τον τροφοδοτούσαν με ενέργεια έχουν άνοιγμα 14 μέτρα.
Ο Envisat μετρούσε την ατμοσφαιρική χημεία, τη μείωση του όζοντος, τη θερμοκρασία των ωκεανών, τις βροχές και τις πλημμύρες, καθώς και τα καλύμματα πάγου στους πόλους.
Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA είχε εκτιμήσει το 2010 ότι, μετά τη λήξη της αποστολής του, ο Envisat θα χρειαζόταν έως και 150 χρόνια για να πέσει στη Γη. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να επιταχυνθεί η πτώση του ογκώδους διαστημικού σκουπιδιού.
Δεδομένου όμως ότι όλο και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να ληφθούν μέτρα για την ενεργή απομάκρυνση των σκουπιδιών που κινούνται σε τροχιά, η ESA θα μπορούσε στο μέλλον να υλοποιήσει ένα από τα σχέδια που έχουν προταθεί για τον εκτροχιασμό των παλιών δορυφόρων.
Ο Envisat εκτοξεύτηκε το 2002 και είχε ήδη ξεπεράσει κατά μια πενταετία την ονομαστική διάρκεια ζωής του.
Προς το παρόν όμως,ο νεκρός δορυφόρους παριφέρεται στο διάστημα ακυβέρνητος και η NASA -το μόνο που μπορεί να κάνει - είναι να παρακολουθεί τον Envisat και να ενημερώνει τους διαχειριστές δορυφόρων όταν το σκουπίδι πλησιάσει σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου