Σε μεγάλος βάθος στην Πολωνία βρίσκεται κάτι αξιόλογο, αλλά ελάχιστα γνωστό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για αιώνες ανθρακωρύχοι εργάζονταν εκεί και άφησαν πίσω τους ένα θέαμα εντυπωσιακό και μοναδικό. Ρίξτε μια ματιά στο πιο ασυνήθιστο αλατωρυχείο του κόσμου.
Εξωτερικά το αλατωρυχείο Wieliczka δεν μοιάζει με κάτι ξεχωριστό. Ωστόσο, πάνω από διακόσια μέτρα κάτω από το έδαφος κρύβεται ένα εκπληκτικό μυστικό. Βρίσκεται ένα ορυχείο αλατιού και μαζί του μια γκαλερί τέχνης, ένας καθεδρικός ναός και μια υπόγεια λίμνη.
Η πόλη Wieliczka είναι μια μικρή πόλη είκοσι χιλιάδων κάτοικων στην περιοχή της Κρακοβίας. Ιδρύθηκε τον δωδέκατο αιώνα με σκοπό την εξόρυξη των πλούσιων κοιτασμάτων αλατιού που βρίσκονταν υπόγεια. Μέχρι το 1996 γίνονταν ακριβώς αυτό, αλλά οι γενιές των ανθρακωρύχων που εργάστηκαν υπόγεια για αιώνες δημιούργησαν κάτι πολύ περισσότερο. Άφησαν πίσω τους μια συναρπαστική καταγραφή του χρόνου που πέρασαν στα έγκατα της γης με τη μορφή μυθικών αγαλμάτων, ιστορικών αλλά και θρησκευτικών στοιχείων. Δημιούργησαν ακόμη και τις δικές τους εκκλησίες για να προσεύχονται. Ίσως η πιο εκπληκτική κληρονομιά τους είναι ο τεράστιος υπόγειος καθεδρικός ναός που άφησαν πίσω τους για τις επόμενες γενιές.
Κατεβαίνοντας νιώθετε σαν να βρίσκεστε στο κέντρο μιας περιπέτειας του Ιουλίου Βερν. Μετά από περίπου εκατόν πενήντα μέτρα αποκαλύπτονται το ένα έργο τέχνης μετά το άλλο. Ίσως ένα από αυτά που θα ξεχωρίσετε λόγο της ομορφιάς του και του μεγέθους του είναι το εκκλησάκι του Αγίου Kinga. Οι Πολωνοί για πολλούς αιώνες ήταν ευσεβείς καθολικοί και δημιούργησαν το εκκλησάκι για να ανακουφίζουν την πλήξη τους και να προσεύχονται.
Περιέργως, ακόμη και οι πολυέλαιοι στον καθεδρικό ναό είναι κατασκευασμένοι από αλάτι.
Σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες (κυρίως από την Πολωνία) επισκέπτονται το ορυχείο για να δουν, μεταξύ άλλων, πως γίνονταν η εξόρυξη του αλατιού κατά το παρελθόν.
Για λόγους ασφαλείας λιγότερο από το ένα τοις εκατό του ορυχείου είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, αλλά ακόμη κι αυτό είναι σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα σε μήκος. Το ορυχείο έκλεισε για δύο λόγους – η χαμηλή τιμή του αλατιού στην παγκόσμια αγορά κατέστησε πολύ ακριβή την εξαγωγή του και οι πλημμύρες που πλήττουν συχνά την περιοχή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου