Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Νανοτεχνολογία: 6 καταπληκτικές «πράσινες» εφευρέσεις


Από σακουλάκια τσαγιού που καθαρίζουν το νερό έως τεχνητούς μύες, μια πληθώρα εφευρέσεων έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας.

Παρακάτω ακολουθούν έξι καταπληκτικές εφευρέσεις που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας στις δεκαετίες που έρχονται.


1. Σακουλάκι τσαγιού που καθαρίζει το νερό


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό με τις ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο νερό να σκορπούν το θάνατο σε 1,8 εκατ. ανθρώπους ετησίως.
Ερευνητές από τη Νότιο Αφρική ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα σακουλάκι τσαγιού που λειτουργεί, ενσωματώνοντας τη νανοτεχνολογία, ως φίλτρο καθαρισμού του νερού.
Ο χρήστης τοποθετεί το σακουλάκι στο ρύγχος μιας φιάλης και πίνει το καθαρισμένο πλέον νερό που το διαπερνάει.
Το σακουλάκι περιέχει ένα συνδυασμό πάρα πολύ λεπτών ινών σε μήκος νανοκλίμακας με κόκκους ενεργού άνθρακα που φιλτράρει τις επιβλαβείς ουσίες και σκοτώνει τα βακτήρια.


2. Τεχνητοί μύες στέλνουν θεραπευτικά νανομπότς στο σώμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας αναπτύσσουν μια σειρά νανομπότς που έχουν ως αποστολή τη διάγνωση και τη θεραπεία του σώματος εκ των έσω. Για το σκοπό αυτό έχουν κατασκευάσει τεχνητούς μύες, ελαστικούς και ισχυρούς τόσο ώστε να στρέφουν αντικείμενα 1000 φορές βαρύτερα από αυτούς. Οι επιστήμονες έφτιαξαν σπιροειδή “κουβάρια” από ανθρακικούς νανοσωλήνες, τα οποία μπορούν να διαστείλουν και να συστείλουν μέσω ελέγχου ενός ηλεκτροχημικού φορτίου. Ο τεχνητός μυς μπορεί τότε να ενσωματωθεί σε μποτς με τεχνητά κύτταρα που λειτουργούν ως θεραπευτικές συσκευές.


3. Αυτοθερμαινόμενοι δρόμοι σώζουν τα αυτοκίνητα που κινούνται στον πάγο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον έκαναν τους παγωμένους δρόμους φαινόμενο που ανήκει στο παρελθόν. Οι αυτοθερμαινόμενοι δρόμοι έχουν ενσωματώσει φύλλα ανθρακικών νανοϊνών που θερμαίνονται από ένα ηλεκτρικό στοιχείο. Απαιτούνται μόνο δύο ώρες και 6 Βατ ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η θερμοκρασία ενός κομματιού ασφάλτου να ανέβει από τους -10 στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Οι πρώτες εφαρμογές της τεχνολογίας θα γίνουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν δριμύ ψύχος και πάγο κατά τους χειμερινούς μήνες.


4. Νανοτεχνολογία κάνει τα περιττώματα 20 φορές αποδοτικότερα

Με χρήση κυψελών καυσίμου μηχανικοί του Oregon State University παίρνουν ανθρώπινα περιττώματα και τα μετατρέπουν σε καθαρή, “πράσινη” ηλεκτρική ενέργεια. Η επίστρωση ενός επιχρίσματος νανοσωματιδίων στις ανόδους των κυψελών καυσίμου αύξησε την απόδοσή τους κατά 20 φορές. Η ενέργεια θα μπορούσε δυνητικά να τροφοδοτήσει συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.



5. Ρούχα-καταλύτες καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε

Τα καινοτόμα υφάσματα της Catalytic Clothing λειτουργούν ως καταλύτες που αποσπούν τα οξείδια του αζώτου από τον αέρα, αλλά και τις πτητικές οργανικές ουσίες που εκπέμπονται από εργοστάσια και αυτοκίνητα. Η δημιουργία αυτών των υφασμάτων καθαρισμού του αέρα έγινε με την πρόσθεση ανεπεξέργαστου διοξείδιου του τιτανίου σε καθαριστικό ρούχων κατά την πλύση.
Με το στέγνωμα του υφάσματος το υλικό ενεργοποιείται και νανοιστός από διοξείδιο του τιτανίου προσελκύει και αδρανοποιεί τους ρυπαντές.
Με άλλα λόγια τα ρούχα της Catalytic Clothing γίνονται φορητά φίλτρα αέρα.


6. Φωτοβολταϊκοί νανοσωλήνες ενσωματώνονται σε ρούχα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια σε συνεργασία με Κινέζους του Xiamen University ανέπτυξαν ένα σωληνωτό φωτοβολταϊκό κύτταρο που μπορεί να μπεί μέσα σε ρούχα. Η τεχνολογία βασίζεται σε νανοϋλικά που λειτουργούν ως ημιαγωγοί φτιαγμένα από ίνες άνθρακα και τιτάνιο. Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φωτοκαταλύτες που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου