Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Υδρογονάνθρακες: νέοι διαγωνισμοί για έρευνες σε 15 περιοχές


Την προκήρυξη, μέσα στο επόμενοεξάμηνο, νέων διαγωνισμών με τη διαδικασία της ανοικτής πόρτας (open door) γιαέρευνες υδρογονανθράκων σε 15 χερσαίες περιοχές της χώρας,προανήγγειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γιάννης Μανιάτης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ενέργεια καιΟρυκτός Πλούτος – Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης», την Πέμπτη.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε δημόσια ότι το ΥΠΕΚΑ θααπελευθερώσει το σύνολο των πληροφοριών, χαρτών και δεδομένωνπου περιέχονται στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων, προκειμένου το σύνολο τωνενδιαφερόμενων επενδυτών εκτός και εντός Ελλάδας, αλλά και ολόκληρη ηεπιστημονική και ερευνητική κοινότητα να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.
Η απελευθέρωση των δεδομένων για τους Υ/Α θα αποτελέσεισημαντικό κίνητρο προσέλκυσης επενδυτών από όλο τον κόσμο, θααναβαθμίσει τη σχετική επιστημονική και τεχνική έρευνα και επιπλέον θαδημιουργήσει συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και ισότιμης συμμετοχής όλων σταπετρελαϊκά δρώμενα της Ελλάδας.
Με έμφαση ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, απαντώντας σε σχετικήερώτηση, τόνισε ότι ουδέποτε ετέθη και ασφαλώς δεν περιλαμβάνεται ουδεμία έστωκαι νύξη για συσχέτιση ανάμεσα στη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας και ταμελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Επανέλαβεστο σημείο αυτό τη ρητή σχετική διαβεβαίωση, από το βήμα της Βουλής, τουΑντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις 2Μαρτίου, οπότε λήγει ο διεθνής διαγωνισμός για την πραγματοποίηση σεισμικώνερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, θα υπάρξει σημαντικήεκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλους διεθνείς οίκους που θα καταθέσουνδεσμευτικές προσφορές.
«Πρόκειται για τη Λυδία Λίθο, βάση της οποίας θακριθούμε όλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα είναι σημαντικό ναυπάρξουν δύο, τρεις ή περισσότερες προσφορές. Αποκάλυψε μάλιστα, πως αρκετοίπρέσβεις μεγάλων κρατών έχουν ζητήσει και έλαβαν επίσημη ενημέρωση από τοΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ηαξιολόγηση των προσφορών θα γίνει σε περίπου ένα μήνα, ενώ οι σεισμικές έρευνεςθα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές φθινόπωρο και θα υπάρξουν οι πρώτεςερμηνείες για να γνωρίζουμε εάν διαθέτουμε υδρογονάνθρακες, σε ποιες περιοχέςκαι σε τι ποσότητες. «Εκτίμησή μου είναι ότι, στα τέλη του 2012 ή αρχές του2013 θα προχωρήσουμε σε γύρο παραχωρήσεων», ανέφερεχαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της ΕλληνικήςΚυβέρνησης -και αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των ΕυρωπαϊκώνΚοινοτήτων- οι διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τηνπραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, τωνΙωαννίνων και του Κατάκολου, όπου επίσης «αναμένονταιθετικά αποτελέσματα καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες» όπωςανέφερε.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί, σύμφωνα με τιςεκτιμήσεις των αρμοδίων επιστημόνων, να καλύψει σε βάθος χρόνου έως το 30%των αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, εξοικονομώντας ετησίως3 έως 4 δισ. δολάρια από τα συνολικά 10 – 12 δισ. που δαπανώνται γιατην εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στογεγονός ότι στην πολιτική των ερευνών για Υ/Α υπάρχει πλήρης εθνική συναίνεση,από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς,παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις ορισμένων κομμάτων.
Επανέλαβε δε, την πρόταση του για σύσταση ΤαμείουΚοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών στα πρότυπα της Νορβηγίας, όπου θα κατατίθεται τοσύνολο των εσόδων που θα προκύψουν από την αξιοποίηση εγχώριων πηγών πετρελαίουκαι φυσικού αερίου, προκειμένου να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών στοΑιγαίο και το Καστελόριζο, απάντησε ότι η Κυβέρνησηστην παρούσα φάση έκανε τη σώφρονα επιλογή, να ξεκινήσει τις έρευνες από εκείπου πιθανολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον, δηλαδή το Ιόνιο και την Κρήτη.
Στο σημείο αυτό ανέδειξε την μεγάλη σπουδαιότηταγια την χώρα μας του θεσμού της ΑΟΖ, που διαχειρίζονται με πολύ μεγάληυπευθυνότητα η πολιτική ηγεσία και οι διπλωμάτες του ΥΠ.ΕΞ., ενώ χαρακτήρισεπολύ σημαντική την πρόσφατη πρωτοβουλία του Στ. Δήμα να ξεκινήσει εκ νέου τιςσυνομιλίες με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ασαφών σημείων των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν θα αφήσειανεξερεύνητη ούτε μια σπιθαμή περιοχής όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.
«Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας στηνπροσπάθεια για την αξιοποίηση των Υ/Α και του ορυκτού πλούτου, αλλά είμαι βέβαιοςπως θα είναι πετυχημένος» κατέληξε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης καιδιαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη καμία πιθαμήεθνικού εδάφους, ή περιοχής στην οποία έχει κυριαρχικά δικαιώματα. 

econews.gr


* Σχόλιο alit@mpoura:
Και να φανταστεί κανείς ότι μέχρι πριν 1 με 1,5 χρόνο, κάποιοι υπουργοίέλεγαν ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα και τα θεωρούσανπαραμύθια όλα αυτά και χαρακτήριζαν γραφικούς αυτούς που υποστήριζαν τοαντίθετο. Ονόματα δεν λέμε ......

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου