Ομάδα Ιαπώνων αστρονόμων υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τον αρχαιότερο γαλαξία που έχει ποτέ εντοπιστεί από ανθρώπινα όργανα.
Παρατηρήσεις από τηλεσκόπια στη Χαβάι έφεραν στο φως τον γαλαξία, ο οποίο σύμφωνα με τους αστρονόμους σχηματίστηκε πριν από 12,91 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης απόστασης (και όχι χρόνου). Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι 299.792,458 km/s, επομένως το έτος φωτός ισοδυναμεί με 9,460 δισ. χιλιόμετρα ή περίπου εννιάμισι τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ο Ρίτσαρντ Έλλις, ειδικός αστρονόμος σε θέματα κοσμολογίας και σχηματισμού γαλαξιών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, υποστήριξε πως η εργασία των Ιαπώνων επιστημόνων είναι “στιβαρή” και βασίζεται σε “κοινά αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους”.
Το 2010 ομάδα Γάλλων επιστημόνων, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble της NASA υποστήριξε ότι εντόπισε γαλαξία σε απόσταση 13,1 ετών φωτός, ενώ το 2011 ομάδα Αμερικανών χρησιμοποιώντας το ίδιο τηλεσκόπιο υποστήριξε ότι είδε γαλαξία στα 13,2 έτη φωτός. Και οι δύο έρευνες δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature.
Ωστόσο, οι μέθοδοι υπολογισμού της απόστασης που χρησιμοποιήθηκαν αμφισβητήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα.
Η επικρατούσα άποψη για τη γέννηση του σύμπαντος βασίζεται στη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang, Μπιγκ Μπανγκ) σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου