Τεράστια δάση φυτοπλαγκτού βρήκαν οι επιστήμονες κάτω από τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη και όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι ερευνητές «είναι σαν να βρίσκεις τον Αμαζόνιο μέσα στην έρημο».
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού «μπλόκαραν» την ηλιακή ακτινοβολία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των θαλάσσιων φυτών, με αποτέλεσμα να μείνουν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν κάτω από τους πάγους, βόρεια της Αλάσκα, μια όαση φυτοπλαγκτού που εκτεινόταν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.
Το φυτοπλαγκτό στην ουσία είναι μικροσκοπικά φύκη τα οποία αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας και επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα της Γης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα μικροσκοπικά φύκη απορροφούν μέχρι και 45 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ παρέχουν στον πλανήτη τις μισές προμήθειες σε οξυγόνο.
Η έρευνα
Οι επιστήμονες ταξίδεψαν στον Αρκτικό Ωκεανό το καλοκαίρι του 2010 και του 2011 για να μελετήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Θάλασσα Τσούκτσι, στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής υπό την αιγίδα της NASA.
Καθώς τρυπούσαν τον πάγο, πάχους σχεδόν ενός μέτρου, με το παγοθραυστικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού, οι ερευνητές παρατήρησαν ασυνήθιστες ποσότητες φθορίζουσας χλωροφύλλης, γεγονός που σημαίνει ότι κάτω από τους πάγους υπήρχαν φωτοσυνθετικοί φυτικοί οργανισμοί.
Μετά από εκτεταμένη έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτω από τους πάγους τετραπλάσιες ποσότητες φυτοπλαγκτού συγκριτικά με παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές όπου δεν υπήρχαν πάγοι.
«Αν κάποιος με ρωτούσε πριν την αποστολή αν θα βρίσκαμε φυτοπλαγκτό κάτω από τους πάγους, θα του έλεγα ότι αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής Kevin Arrigo από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Η ανακάλυψη ήταν μια τεράστια έκπληξη», προσέθεσε.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου