Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τα 9 πιο ξακουστά παλάτια του κόσμου


Μπορεί ρίχνοντας μια ματιά στις πιο πολυτελείς βασιλικές κατοικίες του κόσμου να νιώσετε κάπως… ασφυκτικά στο δικό σας φτωχικό διαμέρισμα, το μεγαλείο, όμως, και η αρχοντιά τους, αποκλείεται να μην σας παρασύρουν. 

Η λέξη «παλάτι» προέρχεται από τη λατινική ονομασία Palātium του Παλατινού λόφου, ενός από τους επτά λόφους της Ρώμης ανατολικά του Τίβερη, όπου οι αριστοκράτες έχτιζαν τις κατοικίες τους. Και μπορεί να μην ξέρουμε όλοι από πού προέρχεται η λέξη, αλλά σίγουρα γνωρίζουμε τι σημαίνει: μια πολυτελής, βασιλική κατοικία ή πιο απλά το… σπίτι κάποιου αρχηγού κράτους ή άλλου ανάλογου αξιωματούχου, όπως του αρχιεπισκόπου.

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ο όρος «παλάτι» χρησιμοποιείται και για να χαρακτηρίσει σχετικά μεγάλα αστικά κτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ως τα αρχοντικά της αριστοκρατίας, εντυπωσιάζοντας κάθε απλό θνητό. Παρακάτω θα βρείτε το τοπ 9 των παλατιών ανά τον κόσμο, το οποίο έχει πολλές πιθανότητες να σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό – αν και σίγουρα αρκετά από τα παλάτια της λίστας πολλοί θα τα έχετε επισκεφτεί από κοντά.



9. Schönbrunn Palace, Βιέννη, Αυστρία


Μια καλοκαιρινή, αυτοκρατορική κατοικία στη Βιέννη της Αυστρίας, το εν λόγω παλάτι με τα περιβάλλοντα κτήρια και το τεράστιο πάρκο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της Αυστρίας. Το ανάκτορο, μάλιστα, χτίστηκε για να ανταγωνιστεί τις Βερσαλλίες της Γαλλίας, από άποψη αρχιτεκτονικής ομορφιάς και σημασίας.


8. Summer Palace, Πεκίνο, Κίνα


Πρόκειται για το παλάτι με τον μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο αυτοκρατορικό κήπο στην Κίνα. Η κινέζικη ονομασία του «YiHeYuan» σημαίνει «Ο κήπος που διατηρεί την υγεία και την αρμονία» και όπως είναι φανερό και από τον τίτλο του ως «Summer Palace», ήταν η καλοκαιρινή κατοικία των Κινέζων αυτοκρατόρων, εκεί δηλαδή που πήγαιναν για να «ξεσκάσουν» το καλοκαίρι, μιας και η χειμερινή τους κατοικία, το Palace Museum (γνωστό και ως η «Απαγορευμένη πόλη») μάλλον τους «βάραινε» όταν περνούσε ο χειμώνας.


7. Winter Palace, Σεντ Πίτερσμπουργκ, Ρωσία


Το ρωσικό αυτό παλάτι-που σήμερα αποτελεί τμήμα των κτιρίων που στεγάζουν το μουσείο Ερμιτάζ- ήταν η επίσημη κατοικία των Τσάρων, η οποία σχεδιάστηκε με προσοχή από πολλούς αρχιτέκτονες, με πιο χαρακτηριστικό τον Bartolomeo Rastrelli, για να αποκτήσει το μπαρόκ στυλ του. Με σχήμα ανάλογο ενός επιμηκυμένου τετραγώνου, το ασπρο-πράσινο παλάτι έχει πρόσοψη που φτάνει τα 250 μέτρα σε μήκος και τα 30 μέτρα σε ύψος, ενώ υπολογίζεται πως διαθέτει 1.786 πόρτες, 1.500 δωμάτια, 117 σκάλες και 1.945 παράθυρα. Αν μη τι άλλο, είναι φωτεινό…


6. The Potala Palace, Λάσα, Θιβέτ


Η χειμερινή κατοικία του Δαλάι Λάμα από τον 7ο αιώνα, το παλάτι αυτό συμβολίζει το θιβετιανό βουδισμό και το σημαντικό του ρόλο στην παραδοσιακή διοίκηση του Θιβέτ. Το σύνθετο αυτό δημιούργημα, που περιλαμβάνει και τα συμπληρωματικά κτήρια, χτίστηκε στο Κόκκινο Βουνό στο κέντρο της κοιλάδας της Λάσα, σε ένα υψόμετρο των 3.700 μέτρων.


5. Imperial Palace, Τόκιο, Ιαπωνία


Δεν περνούσε κι άσχημα ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας στο Imperial Palace που αποτελούσε την κύρια κατοικία του στο Τόκιο. Θυμίζοντας ένα τεράστιο πάρκο, το συγκρότημα (που βρίσκεται κοντά στο σταθμό του Τόκιο στην Τσιγιόντα) περιλαμβάνει εκτός από το κύριο παλάτι και διάφορα δευτερεύοντα κτήρια, τα οποία αποτελούσαν τις ιδιωτικές κατοικίες της αυτοκρατορικής οικογένειας, για να μη στριμωχτούν όλοι μαζί σε ένα σπίτι. Η συνολική περιοχή, μαζί με τους κήπους μετράται στα 7,41 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


4. Taj Lake Palace, Ουνταϊπούρ, Ινδία


Ολόκληρη η Ουνταϊπούρ, η οποία αποτελεί το διαμάντι της πολιτείας του Ρατζαστάν της δυτικής Ινδίας, έχει μια βασιλική ατμόσφαιρα που είναι έντονη παντού, από τους δρόμους μέχρι την αγορά, ενώ σε κάθε μαγαζί ή τετράγωνο είναι αισθητή η έννοια της υπερηφάνειας. Το παλάτι, το οποίο παλιότερα ήταν γνωστό ως Jag Niwas, είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο 83 δωματίων και σουιτών, με άσπρους μαρμάρινους τοίχους, χτισμένο σε ένα φυσικό περιβάλλον, σε ένα ιδιωτικό νησί στο μέσο της λίμνης Pichola. Το ξενοδοχείο διαθέτει πλοίο που μεταφέρει τους επισκέπτες και αποτελεί μια από τις πιο πλουσιοπάροχες εμπειρίες ζωής.


3. Dolmabahce Palace, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία


Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της ευρωπαϊκής πλευράς του Βόσπορου, το Dolmabahce Palace, λειτουργούσε ως το κύριο διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αποτελείται από 3 μέρη: το Mabeyn-i Hümâyûn (το τμήμα των αντρών), το Muayede Salonu (οι αίθουσες τελετών) και το Harem-i Hümâyûn (τα διαμερίσματα της οικογένειας του Σουλτάνου). Το παλάτι καλύπτει μια περιοχή 45 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από 285 δωμάτια, 46 αίθουσες, 6 μπάνια και 68 τουαλέτες, για να μην σχηματίζεται ουρά το πρωί.


2. Chateau de Versailles, Βερσαλλίες, Γαλλία


Το παλάτι των Βερσαλλιών ήταν η επίσημη κατοικία των Βασιλιάδων της Γαλλίας, ενώ πριν μεταμορφωθεί σε παλάτι υπήρξε κυνηγετικό καταφύγιο. Χτίστηκε το 1624 από τον Λουδοβίκο XIII και επεκτάθηκε από το Λουδοβίκο ΧIV το 1669. Το χρησιμοποιούσε σαν μια μικρή… ερωτική φωλιά και μάλιστα έχτισε ένα παραμυθένιο πάρκο γύρω απ’ αυτό, για να φτιάξει ατμόσφαιρα. Ο κύριος αρχιτέκτονας του Βασιλιά, ο Jules Hardouin Mansart, ήταν αυτός που έκανε τα σχέδια για να δώσει περαιτέρω έκταση σε αυτό που σιγά-σιγά μεταμορφωνόταν σε παλάτι από τις Χίλιες και μια Νύχτες.


1. Buckingham Palace, Λονδίνο, Αγγλία 


Ένα από τα πιο διάσημα παλάτια, το Buckingham Palace είναι η επίσημη λονδρέζικη κατοικία της βρετανικής μοναρχίας, στο Westminster. Αποτελεί την κατάλληλη τοποθεσία για επίσημες κρατικές τελετές, ενώ δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει επισκεφτεί το Λονδίνο και να μην έχει περάσει μια βόλτα από το παλάτι, κρυφοκοιτάζοντας προς τα μέσα, μήπως και καταφέρει να ξεχωρίσει κάποια βασιλική φιγούρα.

Πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου