Την εποχή που ο αριθμός των ανέργων έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, το φάσμα της ανεργίας απειλεί σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κάθε θέση εργασίας αξίζει ατόφιο χρυσάφι και οι προσλήψεις στο δημόσιο έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί, υπάρχουν Έλληνες που τους τελευταίους μήνες αρνήθηκαν να διοριστούν στο δημόσιο. Και δεν μιλάμε για κάποια θέση συμβασιούχου. Μιλάμε για μόνιμο διορισμό στο υπουργείο Οικονομικών!
Μπορεί να είναι απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Οι 110 από τους 372 που πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο για μόνιμο διορισμό στο υπουργείο Οικονομικών δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να διοριστούν. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, όχι μόνο στα χρονικά του υπουργείου Οικονομικών αλλά στα χρονικά του ελληνικού δημοσίου. Ο λόγος; Η τρόικα και ειδικά το νέο μισθολόγιο το οποίο επέβαλε εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς για τα δεδομένα των τελευταίων ετών και ειδικά των μισθών που υπήρχαν στο υπουργείο Οικονομικών πριν την έλευση της τρόικας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ διενεργήθηκε στα μέσα του 2009 και αφορούσε κυρίως πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι οποίοι θα στελέχωναν νευραλγικές θέσεις στις εφορίες, όπως ελεγκτικές. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση τον περασμένο Ιανουάριο και επελέγησαν 372 νέοι, πολλοί από τους οποίους είχαν και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Ωστόσο, από αυτούς οι 343 ολοκλήρωσαν όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για το διορισμό τους και τελικά από αυτούς οι 81 δεν εμφανίστηκαν στις υπηρεσίες τους για να αναλάβουν καθήκοντα. Δηλαδή 110 νέοι άνθρωποι με σπουδές και μεταπτυχιακά αρνήθηκαν τον σίγουρο διορισμό στο δημόσιο που συνεπάγεται μονιμότητα, ασφάλεια και συγκεκριμένα ωράρια εργασίας.
Ο λόγος; Η δραματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών από την περίοδο που έκαναν την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009 έως τον διορισμό τους το 2012.
«’Οταν έκαναν τις αιτήσεις οι καθαρές αποδοχές ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονομικών ήταν περίπου 1.500 έως 1.600 ευρώ», λέει στο Capital.gr υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠΟΙΚ. «Σήμερα ο μισθός του νεοδιόριστου είναι περίπου 680 ευρώ καθαρά». Πλέον οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, δεν είναι τόσο ελκυστικές όσο ήταν στο παρελθόν. Μάλιστα, σύμφωνα με προϊσταμένους εφοριών ορισμένοι από όσους διορίστηκαν έχουν εκφράσει τουλάχιστον προφορικά την επιθυμία να παραιτηθούν να βρουν κάποια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με μεγαλύτερες αποδοχές.
Να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς που περιφρόνησαν το διορισμό τους στο ΥΠΟΙΚ εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (κυρίως τραπεζικό) όπου λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές. Ωστόσο, αυτό που στο παρελθόν ήταν ακαταμάχητο για κάθε νέο, δηλαδή μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα, σήμερα έχει καταστεί για αρκετούς λύση ανάγκης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου