Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Τα αεροδρόμια του τρόμου...



Πετάτε για εξωτικό προορισμό και η χαρά σας δεν περιγράφεται. Ωστόσο, ακούσατε κάτι περίεργες φήμες για το αεροδρόμιο που θα προσγειωθείτε και έκτοτε, έχετε μια σχετική αγωνία… Μάθετε, ποια είναι τα πιο περίεργα – και ενδεχομένως τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου και πριν προσγειωθείτε, πείτε καμιά προσευχή καλού κακού…


Αεροδρόμιο Ουραουσκίν-Αντίλλες: Mayday, mayday…


Οι διακοπές στις Ολλανδικές Αντίλλες και πιο συγκεκριμένα στο κουκλίστικο νησί Σάμπα, είναι μια εξαιρετική ιδέα. Φίλοι και γνωστοί θα μακαρίζουν την τύχη σας, όταν θα τους ανακοινώσετε, πως πετάτε για εξωτικούς προορισμούς. Όμως, εσείς έχετε μια δικαιολογημένη ανησυχία. Το υπερβολικά μικρό αεροδρόμιο Yrausquin του νησιού Σάμπα, θεωρείται –δικαίως- ίσως το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο του πλανήτη.

Στις δύο άκρες του, εμπρός και πίσω, ο αεροδιάδρομος καταλήγει σε θεόρατα βράχια, γκρεμό και μετά σε μια άγρια και ιδιαίτερα βαθιά θάλασσα. Άρα, αν ο πιλότος δεν προσγειωθεί σωστά ή αν δεν αναπτύξει την κατάλληλη ταχύτητα την ώρα της απογείωσης, το αεροσκάφος θα καταποντιστεί από τα αιχμηρά βράχια και θα καταλήξει στον ωκεανό… Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε, πως μέχρι σήμερα, δεν έχει σημειωθεί κάποιο σοβαρό αεροπορικό ατύχημα-για να σας δώσουμε και λίγο κουράγιο…


Αεροδρόμιο Μπάρα-Σκωτία: προσγείωση στην παραλία…


Μπαίνετε στο σχετικά μικρό αεροπλανάκι στο Λονδίνο για να πετάξετε στα νησιά Outer Hebrides της Σκωτίας. Το μέγεθος του αεροπλάνου, που θυμίζει τα μικρά αεροσκάφη της άλλοτε Ολυμπιακής που πετούσαν στα νησιά μας, σας προβληματίζει αρχικά αλλά στην πορεία, θα καταλάβετε, γιατί είναι τόσο μικρά…

Και φτάνει η πολυπόθητη ώρα της προσγείωσης. Μα, που πάει ο πιλότος, μέσα στη θάλασσα; Και όμως, ναι. Το Barra International Airport, είναι ένα από τα ελάχιστα αεροδρόμια του κόσμου, που βρίσκεται στην… παραλία! Παλιότερα, η «πίστα» από άμμο είχε εξαφανιστεί από μια παλίρροια, αφήνοντας τους πιλότους να αναρωτιούνται, που θα προσγειωθούν, ενώ σήμερα, οι λουόμενοι απομακρύνονται τρέχοντας από την ακτή, κάθε φορά που προσγειώνεται αεροπλάνο…


Αεροδρόμιο Gustaf III-Καραϊβική: θα φρενάρει έγκαιρα ο πιλότος;


Διακοπές στην Καραϊβική; Ποιος σας πιάνει… Σας είπαν για ένα εξωτικό νησί, τον Άγιο Βαρθολομαίο, που αποτελεί πραγματικό «διαμαντάκι», που πρέπει να επισκεφθείτε. Και έτσι, παίρνετε τη μεγάλη απόφαση, επιβιβάζεστε στο αεροπλάνο των 20 ατόμων (ωχ..) και ξεκινάτε την πτήση για το νησί. Κατά την προσγείωση, κοιτάζετε το αεροδρόμιο. Αλλά αεροδρόμιο δεν φαίνεται πουθενά… Αντί για αεροδιάδρομο βλέπετε μια λωρίδα που καταλήγει στη θάλασσα! Οι λουόμενοι, κρύβονται κάθε φορά που προσγειώνεται αεροπλάνο κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους και εσείς προσεύχεστε να «φρενάρει» έγκαιρα ο πιλότος…


Αεροδρόμιο Κουρσεβέλ-Γαλλία: πτήση για γερά στομάχια!


Η μαγευτική Κουρσεβέλ είναι η επιτομή της χειμερινής πολυτέλειας. Όλα είναι πανέμορφα και λειτουργούν ρολόι. Όλα; Μάλλον όχι… Μόνη παραφωνία στο σχεδόν «κινηματογραφικό» σκηνικό είναι ο σχεδόν… ανύπαρκτος αεροδιάδρομος, που εκτός από το μικρό μέγεθός του (525 μέτρα!) είναι και χτισμένος ανάμεσα σε απόκρημνες βουνοκορφές…

Η προσγείωση στην Κουρσεβέλ απευθύνεται σε ταξιδιώτες με γερό στομάχι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως εκεί γυρίστηκε η ταινία του Τζέιμς Μποντ «Tomorrow never dies»…Μόνο οι ιδιαίτερα ικανοί και έμπειροι πιλότοι πραγματοποιούν πτήσεις στην Κουρσεβέλ ενώ και τα αεροπλάνα πρέπει να είναι σχετικά μικρά καθώς τα μεγάλα αεροσκάφη δεν μπορούν να πλησιάσουν…


Αεροδρόμιο Princess Juliana-Καραϊβική: να μην σου τύχει…


Όταν ανακοινώσατε, πως θα πετάξετε για ένα εξωτικό νησί της Καραϊβικής, όλοι μακάριζαν την τύχη σας. Όταν όμως είδατε φωτογραφίες από το αεροδρόμιο Princess Juliana, που βρίσκεται στο νησάκι Άγιος Μαρτίνος της Καραϊβικής, ευχόσασταν να είχατε επιλέξει κάτι πιο ασφαλές, όπως π.χ. οι διακοπές στο Λουτράκι! Ο διάδρομος προσγείωσης είναι εξωφρενικά μικρός, με μήκος που μετά βίας φθάνει τα 2.180 μέτρα… Και μόλις τελειώνει ο διάδρομος ακολουθούν μια σειρά από απόκρημνα βράχια και μια ιδιαίτερα ταραγμένη θάλασσα. Έτσι, οι πιλότοι επιχειρούν μια ιδιαίτερα προσεκτική προσγείωση σε πολύ χαμηλές ταχύτητες πραγματοποιώντας προσγειώσεις που θυμίζουν ταινία περιπέτειας…



Αεροδρόμιο Λούκλα-Νεπάλ: η «αφετηρία» του Έβερεστ


Προσγείωση στο Νεπάλ; Το καλύτερό σας! Είστε όμως απόλυτα σίγουροι; Μάλλον όχι, αν μάθετε περισσότερα για το μικρό αεροδρόμιο Lukla του Νεπάλ, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. Τα αεροσκάφη που το επισκέπτονται είναι ιδιαίτερα μικρά και δεν μπορούν να μεταφέρουν πολλούς επιβάτες καθώς το Lukla, δε διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές για να φιλοξενήσει μεγάλα αεροσκάφη.

Ακούστε όμως και τη συνέχεια. Χτισμένο σε υψόμετρο 2.900 μέτρα (!), το Lukla, αποτελεί ένα από τα συναρπαστικότερα αεροδρόμια που θα επισκεφθείτε καθώς από τη μία πλευρά προβάλλουν τα πανύψηλα βουνά και από την άλλη, ο χαώδης γκρεμός ξεπροβάλλει απειλητικός…

Παρά το μικρό μέγεθός του, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αεροδρόμιο καθώς από εκεί ξεκινούν την ανάβασή τους όλοι όσοι θέλουν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ. Η κυβέρνηση του Νεπάλ, είχε άλλωστε ανακοινώσει, πως ο δεσμός του Lukla με το Έβερεστ είναι τόσο μεγάλος, που πρόκειται να μετονομαστεί σε αεροδρόμιο Χίλαρι, προς τιμήν του πρώτου ανθρώπου που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ, του Σερ Έντμουντ Χίλαρι. Όσο για την θέα που απολαμβάνουν οι επιβάτες των πτήσεων που προσγειώνονται στο Lukla; Απλά, συγκλονιστική…


Αεροδρόμιο Funchal (Μαδέιρα)-Πορτογαλία: προσγείωση πάνω σε κολώνες!


Ένα πολύνεκρο αεροπορικό ατύχημα της εταιρείας Air Portugal, την ώρα που προσπαθούσε να προσγειωθεί στον μικροσκοπικό αεροδιάδρομο του αεροδρομίου Μαδέιρα ή Funchal στην Πορτογαλία ήταν η αφορμή για να αναζητηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στις αερομεταφορές των νησιών Μαδέιρα.

Το σχεδόν «λιλιπούτειο» αεροδρόμιο των νησιών με μήκος διαδρόμου προσγείωσης τα 1400 μέτρα (!), με απόκρημνα βουνά από τη μία πλευρά και με ταραγμένη θάλασσα από την άλλη, ήταν υπερβολικά απαιτητικό ακόμη και για τον πιο έμπειρο πιλότο. Οι φωνές διαμαρτυρίας ήταν έντονες αλλά έγιναν κραυγές μετά το αεροπορικό δυστύχημα της Air Portugal. Έτσι, ο μικρός αεροδιάδρομος εμπλουτίστηκε με 400 ακόμη μέτρα αλλά το 2003, διαπιστώθηκε, πως και αυτό δεν είναι αρκετό και έτσι το μήκος του διπλασιάστηκε και επεκτάθηκε ως τον ωκεανό.

Ωστόσο, το παράδοξο είναι, πως για αυτή την επιμήκυνση δημιουργήθηκε ένας αεροδιάδρομος, που στηρίχθηκε πάνω σε 180 κολώνες ύψους 70 μέτρων! Στην ιδιόμορφη αυτή αρχιτεκτονική, το αεροδρόμιο Funchal, απέσπασε το πρώτο βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Υπερκατασκευών και Γεφυρών και αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο, που θέλουν να νιώσουν την περίεργη αίσθηση της προσγείωσης πάνω σε 180 κολώνες…

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου