Σ ένα αφιέρωμα το περιοδικό Foreign Policy αναφέρεται στα πιστά τετράποδα στο πεδίο της μάχης.
Πριν απο ένα χρόνο ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά το όνομα “Κάιρο”. Ο Κάιρο ήταν ο σκυλος που έλαβε μέρος στην αποστολή κατά του Οσάμα Μπίν Λάντεν. Άν και ο Κάιρο έγινε το πιο γνωστό σκυλί πολέμου στον κόσμο σίγουρα δεν είναι μόνος του. Ο κόσμος των σκύλων στον πεδίο της μάχης είναι μεγάλος με μια μακρά και πλούσια ιστορία. Απο περιπολίες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας σε ανατροπές ενέδρων στο Αφγανιστάν, σε φρουρούς στα σύνορα της Δυτικής Όχθης ακόμη και στην υπηρεσία ασφαλείας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Τα μαχητικά σκυλιά είναι αναγκαία σε πολλές μονάδες για την ανίχνευση βομβών, στην κράτηση των εχθρών και βέβαια στη διάσωση ζωών.
Βρετανία
Την άνοιξη του 2010, το Royal Army Veterinary Corps, το οποίο απασχολεί επισήμως σκυλιά από το 1942, ίδρυσε το πρώτο στρατιωτικό τάγμα για σκύλους. Μιά μονάδα που περιλαμβάνει 284 στρατιώτες και περίπου 200 στρατιωτικά σκυλιά. Σύμφωνα με τις Βρετανικές Δυνάμεις αυτές οι μονάδες έχουν υποστηρίξει επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία, στο Ιράκ, στο Κόσοβο και στην Βόρεια Ιρλανδία.
Το 2011, η μεγαλύτερη βρετανική βάση στο Αφγανιστάν είχε 70 στρατιωτικά σκυλιά. Ίσως η πιο συγκινητική ιστορία σκύλου είναι αυτή του δεκανέα Liam Tasker και του σκύλου του Τεο. Όταν ο Tasker σκοτώθηκε από ένα ελεύθερο σκοπευτή των Ταλιμπάν το 2011, ο Τέο πέθανε μετά από λίγες ώρες. Η αιτία θανάτου του δεν εξακριβώθηκε ποτέ. Επειδή ο δεσμός μεταξύ του δεκανέα και του σκύλου ήταν τόσο ισχυρός, μερικοί υπέθεσαν ότι το σκυλί πέθανε από λύπη.
Ισραήλ
Τα σκυλιά που χρησιμοποιεί το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα "σκληροπυρηνικά". Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας χρησιμοποιούν τρείς ράτσες – Ποιμενικούς Βελγίου, Γερμανίας και Ολλανδίας – που φημίζονται για την άριστη εκπαίδευση και τις άγριες επιθέσεις τους.
Ένας διοικητής της Oketz δήλωσε ότι «τα σκυλιά μας ξέρουν πώς να ξεχωρίζουν τους αμάχους πολίτες από τους τρομοκράτες. Το πώς το κάνουν, είναι δικό μας μυστικό.»
Ο Ισραηλινός στρατός είναι εξαιρετικά επιλεκτικός στην επιλογή των χειριστών του. Οι δοκιμές διαρκούν τρείς μέρες. Σύμφωνα μ ένα χειριστή, που πέρασε στις δοκιμές, απο τους 220 στρατιώτες που δοκίμασαν πέρασαν μόνο 30. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης που διαρκεί για περίπου 17 μήνες και περιλαμβάνει βασική και προχωρημένη εκπαίδευση πεζικού, οι χειριστές και τα σκυλιά τους εκπαιδεύονται να δουλεύουν με κάθε μονάδα του στρατού και μαθαίνουν να κάνουν τα πάντα, απ’ την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι και πτώση με αλεξίπτωτο.
Ιράν
Το 2010 το Ιράν απαγόρευσε οριστικά την ιδιοκτησία σκύλων. Ο Grand Ayatollah Naser Makarem Shirazi δήλωσε ότι η φιλία με τα σκυλιά είναι αντιγραφή της Δύσης. Κι ενώ αναγνώρισε οτι το Κοράνι δεν απαγορεύει τα κατοικίδια τόνισε ότι υπάρχουν διάφορες αφηγήσεις στο Ισλάμ που υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά είναι ακάθαρτα.
Το Ιράν θα αναγκαστεί μάλλον να υποκύψει στις Δυτικές επιρροές καθώς η παραγωγή οπίου στο γειτονικό Αφγανιστάν έχει αυξηθεί και τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει τα 100.
Ακόμη και ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έχει πλέον ακριβά σκυλιά στην ομάδα ασφαλείας του. Τα σκυλιά, που στοίχησαν 150,000 δολάρια, είναι και ο λόγος που πολλοί έχουν ασκήσει κριτική προς τον πρόεδρο υποστηρίζοντας ότι αυτό αντικρούεται με την εικόνα της απλής ζωής που θέλει να προωθήσει.
Ρωσία
Στο βιβλίο του ‘Σκυλιά στον πόλεμο’, που δημοσιεύθηκε το 1945, ο Lowell Thomas γράφει ότι «πουθενά αλλού δεν έχουν απασχοληθεί τόσο θεαματικά τα πολεμικά σκυλιά όσο στην Ρωσία.»
Ο Κόκκινος Στρατός εκπαίδευσε πάνω απο 50.000 σκυλιά στις αρχές το Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, εκ των οποίων τα περισσότερα χρησιμοποιήθηκαν για συνοριακό έλεγχο.
Η Ρωσία είναι περιβόητη για τα ‘τεθωρακισμενα –πολεμικά -σκυλιά ‘ της, τα οποία ήταν βασικά ‘σκυλιά – καμικάζι’. Αυτά τα σκυλιά παρέμεναν πεινασμένα και εκπαιδεύονταν να βρισκουν φαγητό κάτω απο τα άρματα μάχης δέμενα με εκρηκτικά και χειροβομβίδες. Ο Τόμας γράφει «ότι μόλις τα άκουγαν οι Γερμανοί να γαυγίζουν έτρεχαν μανιωδώς πίσω στις γραμμές τους.»
Κίνα
Η Κίνα είναι μια χώρα με μια μακρά και περίπλοκη ιστορία με τα σκυλιά. Αυτή η ιστορία εξελίσσεται απο τα κατοικίδια σκυλιά αρχαίων αριστοκρατών, μετά στα σκυλιά της κομουνιστικής εποχής που είχαν πιο λειτουργικούς ρόλους φρουρών και σήμερα στον λιγότερο αποδεκτό τους ρόλο ως ένα μέρος της κινέζικης κουζίνας.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, αποκαλύφθηκε ότι η Κίνα έχει 10.000 στρατιωτικά σκυλιά που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, σε επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και στον έλεγχο των συνόρων.
Ινδία
Μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, η ζήτηση για σκυλιά στην Ινδία αυξήθηκε τόσο γρήγορα που η χώρα δεν μπορούσε να προλάβει τις αιτήσεις. Σύμφωνα με την Washington Post πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις η Ινδία χρησιμοποιούσε σκυλιά κυρίως στις περιοχές του Κασμίρ και του Πουντζάμπ.
Ωστόσο σύμφωνα με την Post ο αριθμός των εκπαιδευμένων σκύλων αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό από το 2008. Ο υπο-Επιθεωρητής Digvijay Singh δήλωσε στην Post, ότι "Αυτά τα σκυλιά είναι πατριώτες Ινδοί. Είναι καλύτερα από τους άνδρες μας, επειδή δεν λαμβάνουν δωροδοκίες."
Γαλλία
Στην Γαλλία είναι γνωστά ώς ‘chiens du guerre’ (σκυλιά του πολέμου).
Συνθέτουν το 132 Bataillon Cynophile de l'Armée de Terre, ένα σύνταγμα που αποτελείται από τρεις κλάδους: τον στρατό, την πολεμική αεροπορία, και τους πεζοναύτες. Η βασική αποστολή του προγράμματος, σύμφωνα με το γαλλικό στρατό, είναι να «εκπαιδεύσουν ένα αναπόσπαστο δίδυμο ανθρώπου και σκύλου για την παροχή μιας εξειδικευμένης υποστήριξης σε όλες τις μονάδες πεζικού". Κάθε χρόνο, το τάγμα προσθέτει περίπου 250 νέα σκυλιά.
Η πιο πρόσφατη είδηση στην Γαλλία είναι ο ατυχής θάνατος του Fitas, ο οποίος έγινε διάσημος για ηρωισμούς του στο Αφγανιστάν. Στις 12 Απριλίου αφού χάλασε μια ενέδρα, κράτησε τους εισβολείς και προειδοποίησε τα γαλλικά στρατεύματα. Δυστυχώς στην συνέχεια, ο Fitas συνελήφθη και παρέμεινε όμηρος των Ταλιμπάν για μήνες προτού επιστρέψει στην μονάδα του τον Αύγουστο. Ο Fitas αρρώστησε και υπέκυψε στις 17 Απριλίου.
Αυστραλία
Σύμφωνα με την Αυστραλιανή πολεμική αεροπορία, στην Αυστραλία τα πολεμικά σκυλιά χρησιμοποιούνται από το 1943 ως ‘άγριοι φρουροί ασφαλείας για την προστασία αεροσκαφών.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει το δικό της πρόγραμμα αναπαραγωγής αλλά συχνά προμηθεύεται τα σκυλιά από εμπόρους και ιδιώτες, ενώ λαμβάνει ακόμη και δωρεές. Όμως η Αεροπορία της Αυστραλίας έχει βρει
ένα νέο τρόπο προμήθειας σκυλιών, την κλωνοποίηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Herald Sun, οι Αυστραλοί μπορεί να έχουν την πρώτη κλωνοποιημένη μονάδα σκύλων το 2013.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου